X-37B spionează TianGong-1?

Am mai scris despre X-37B, naveta spațială fără echipaj uman a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite. Aceasta se află încă pe orbită, într-o misiune secretă. Revista britanică Spaceflight Magazine lansează însă o ipoteză interesantă și verosimilă: naveta americană ar spiona modulul TianGong-1 aflat pe orbita Pământului din 29 septembrie 2011.

Oribtele celor două vehicule sunt într-adevăr asemănătoare. Pentru a se putea apropia de modulul chinezesc, diferența dintre planele orbitale ale celor două vehicule trebuie să fie mai mici de 0.5 grade. TianGong-1 a fost lansat pe o orbită cu înclinația 42.7877° iar înclinația lui X-37B este de 42.7833°, o diferență de doar 0.0044 de grade, suficientă pentru a permite o întâlnire orbitală a celor două obiecte (datele pentru X-37B nu sunt oficiale, ci furnizate de astronomii amatori și disponibile pe site-ul Heavens-Above.com). Altitudinea este și ea foarte asemănătoare, doar 50 de kilometri separând punctele extreme ale orbitelor celor două nave iar X-37B poate reduce această diferență prin câteva manevre deloc complicate. Practic, este posibil ca X-37B să se poate apropie la câțiva metri de modulul chinezesc și poate face fotografii sau îi poate intercepta telemetria acestuia, fără ca partea chineză să poată face ceva în această privință iar această oportunitate se ivește cel puțin o dată la zece zile, conform parametrilor orbitali actuali.

Îngrijorarea americanilor față de programul spațial chinezesc vine din faptul că acesta nu este delimitat de armata chineză, iar informațiile despre acesta sunt destul de opace și filtrate destul de bine de administrația de la Beijing.

Update: Se pare că zvonul este fals. Chiar dacă înclinația și altitudinea orbitelor celor două vehicule par oarecum similare, cam aici de opresc asemănările dintre ele. Orbitele diferă prin punctul în care acestea intersectează ecuatorul, ceea ce le face diferite. În plus, în momentele în care cele două vehicule trec unul pe lângă celălalt, o fac cu o viteză relativă de 8 km/s, mult prea mare pentru fotografii și interceptări de telemetrie. Un alt argument logic împotriva spionajului este, după cum remarca și Bogdan într-un comentariu de mai jos, faptul că X-37B a fost lansat înainte de Tiangong-1.