Primul satelit românesc

Aminteam zilele trecute despre planurile Agenției Spațiale Europene de a lansa o nouă rachetă, o variantă low-cost la Ariane 5, mai economică când vine vorba de mase mai mici ce trebuiesc plasate pe orbită. O să povestim mai pe larg despre racheta în sine cât de curând, însă de data asta aș dori analizăm puțin încărcătura rachetei în acest zbor inaugural, care va avea loc la începutul lunii februarie.

Cele mai importante două încărcături sunt sateliții ALMASat-1 și Lares, dar aceștia vor fi acompaniați de încă 9 sateliți de mici dimensiuni (CubeSats, sateliți cubici cu latura de 10 centimetri și masa de aproximativ 1 kilogram) din diverse țări: Elveția, Spania, Italia, Franța, Belgia, Polonia și… România! Este vorba despre proiectul Goliat, primul satelit românesc care va ajunge pe orbită. Echipa de studenți români lucrează de mult timp la el, însă data lansării a fost mereu amânată de către ESA din cauza că racheta Vega nu era gata. 2012 este anul lor norocos, pentru că Vega țintește lansarea inaugurală în data de 9 februarie, iar Goliat, satelitul românesc, este acolo, în vârful rachetei, așteptând să ajungă pe orbită.

Proiectul Goliat a fost pornit în cadrul Agenției Spațiale Române, în 2005, și are trei experimente științifice la bord: SAMIS (pentru măsurarea fluxului de micrometeoriți), Dose-N (măsurarea radiației cosmice) și o cameră foto pentru achiziția de imagini de pe orbită (3 megapixeli și o rezoluție la sol de 21×28 metri). Goliat se află în prezent în Guiana Franceză, unde este împachetat împreună cu restul sateliților și pregătit pentru lansare.

Așteptăm cu interes lansarea din februarie și îi urăm succes echipei din spatele lui Goliat.