Phobos-Grunt s-a prăbușit

Din păcate, inevitabilul s-a produs și sonda rusească Phobos-Grunt a reintrat în atmosferă, resturile sale prăbușindu-se cel mai probabil în Oceanul Pacific.

Sonda de 13.5 tone, cea mai mare construită de ruși până în prezent, trebuia să ajungă pe orbita lui Phobos, satelitul lui Marte, de unde să aducă înapoi pe Pământ probe de sol, operațiune ce ar fi reprezentat o premieră în explorarea sistemului solar. Lansarea a avut loc în 8 noiembrie 2011, după ani de amânări, și sonda a ajuns pe orbita Pământului conform planului, însă motorul care trebuia să plaseze Phobos-Grunt pe o traiectorie spre Marte avea să nu mai pornească niciodată, probabil dintr-o eroare de programare a softului de la bord. Încercările de a contacta proba și de a rescrie instrucțiunile acesteia nu au dat succes în zilele și săptămânile ce au urmat lansării, cu tot sprijinul oferit de către ESA și NASA. Datorită orbitei joase pe care sonda era plasată, interacțiunea cu starturile superioare ale atmosferei a cauzat degradarea continuă a parametrilor orbitali și în final plonjonul prin atmosferă, cea a dus la dezintegrarea sondei. Resturile ce au supraviețuit s-au prăbușit probabil în ocean, deși locația exactă nu este deocamdată cunoscută.

Împreună cu Phobos-Grunt, chinezii au pierdut primul lor satelit ce trebuia să ajungă în jurul planetei Marte iar The Planetary Society a pierdut experimentul LIFE (în care niște microorganisme ar fi fost expuse vidului și radiațiilor cosmice în timpul călătoriei spre Marte, apoi la revenirea acestora pe Pământ avea să fie studiat modul în care au suportat această călătorie).

Dacă totul ar fi decurs normal, Phobos-Grunt ar fi avut nevoie de 11 luni pentru a ajunge la destinație, fiind planificate trei corecții ale traiectoriei în acest timp. În data de 9 octombrie, sonda trebuia să intre pe orbita planetei, unde s-ar fi separat de satelitul chinez Yinghuo-1. Până în ianuarie 2013, Phobos-Grunt și-ar fi modificat orbita în jurul lui Marte, până la o altitudine de 10000 kilometri, urmând să intre pe orbita lui Phobos la începutul lui februarie 2013. Un modul al sondei ar fi coborât pe suprafața satelitului, ar fi prelevat probe de sol, după care s-ar fi ridicat înapoi pe orbită. Phobos-Grunt trebuia să se întoarcă pe Pământ în august 2014.