Messenger și Eminescu

Pentru că și craterele trebuie să poarte un nume, unul dintre ele se numește Eminescu. Se află pe planeta Mercur, unde toate craterele au fost denumite după artiști, poeți sau prozatori din întreaga lume.

Eminescu este un crater cu un diametru destul de mare, 125 de kilometri, intrat recent în atenția cercetătorilor datorită prezenței unor formațiuni geologice unice, observate doar pe Mercur. Folosind ultimele imagini ale sondei Messenger, au fost identificate un fel de peșteri, rezultate probabil prin procese de eroziune cauzate de compoziția planetei și de distanța mică dintre Mercur și Soare. Vântul solar interacționează mult mai puternic cu solul de pe Mercur iar lipsa atmosferei și gravitația slabă contribuie la crearea acestora. Lipsa craterelor din aceste zone îi face pe geologi să creadă că aceste procese sunt recente sau au loc chiar în prezent. În urma analizei imaginilor transmise de sonda Messenger, vom afla în viitor mai multe despre originea acestor formațiuni unice, identificate și în jurul altor cratere ale lui Mercur.

Messenger s-a plasat pe orbita lui Mercur în data de 18 martie 2011, fiind prima sondă care ajunge să studieze de aproape cea mai apropiată planetă de Soare.

Formațiunile ciudate, deschise la culoare, identificate în craterul Eminescu de pe planeta Mercur.