Goliat

Goliat, primul satelit românesc, este dezvoltat de un consorțiu condus de către Agenția Spațială Română, cu implicarea directă a studenților de la Universitatea din București și Universitatea Politehnică.

Racheta Vega, în zborul său inaugural, va plasa pe orbită doi sateliți și un număr de alți 9 nanosateliți europeni, printre care și satelitul românesc Goliat. Greu de 1062 grame, nanosatelitul este practic un cub cu latura de doar 10 centimetri. Orbita acestuia va avea o înclinație de 69.5 grade, 300 km perigeu și apogeul la 1450 km, rezultând o perioadă a orbitei de 90 de minute (satelitul înconjoară Pământul la fiecare 90 minute într-un plan ce face 69.5 grade cu ecuatorul, distanța minimă față de nivelul mării este 300 de kilometri iar distanța maximă de 1450 km). Lansarea este în prezent planificată pentru 9 februarie, între orele 12:00 – 14:00 (ora României), dar nu ar surprinde pe nimeni dacă ESA va hotărî amânarea lansării.

Misiunea Goliat are o perioadă de 6 luni iar satelitul ar trebui să rămână pe orbită timp între unu și tei ani. Radioamatorii îl pot asculta pe Goliat pe frecvența 437.485 MHz (modulație AFSK la 1200 bps cu protocol AX.25 și modulație Morse la o viteză de 20 de cuvinte pe minut), unde satelitul va transmite continuu parametri săi generali de funcționare. Pentru transmisia comenzilor de la sol și pentru descărcarea, cu o viteză de 115.2 kbps, a datelor și a fotografiilor achiziționate de satelit, se va folosi banda de 2.4 GHz.

Există două locații din care satelitul poate fi contactat de către echipa de la sol: la Măgurele, Ilfov și la Mărișel, lângă Cluj-Napoca. Din aceste stații se pot trimite comenzi spre satelit și se pot descărca datele experimentelor și imaginile surprinse cu camera de la bordul acestuia. Pentru transmisia comenzilor, se va folosi banda de 2.4 GHz, dar la nevoie se poate folosi și frecvența de 437.485 MHz.

Trei experimente vor fi efectuate de către satelit, o dată ce acesta va ajunge pe orbită. Denumit Ciclop, primul experiment va folosi o cameră de 3 megapixeli pentru achiziția de imagini. Obiectivul cu distanța focală de 57 mm și o deschidere unghiulară de 6 grade este produs în România, de către Pro Optica.

Ciclop, ochiul românesc de pe orbită

Dose-N, un detector de radiații nucleare, va oferi informații despre particulele energetice ce provin din spațiul cosmic.Datorită ciocnirii acestora cu atmosfera Pământului, numărul particulelor cosmice ce ajunge la sol este mult mai mic față de numărul particulelor care intră în atmosfera noastră iar Dose-N ne va ajuta să numărăm și să caracterizăm mai bine acest tip de radiație, extrem de importantă pentru instrumentele de la bordul unei nave spațiale sau pentru sănătatea echipajului uman. Orbita eliptică a satelitului (1450 x 300 km) îi va permite acestuia să culeagă date de la diverse altitudini.

Samis, detectorul de micrometeoriți va înregistra orice impact suferit de filmul piezo-electric plasat pe una latura -Z a satelitului cu firele de praf cosmic cu diametrul de câțiva micrometri. Aceste particule de praf au viteze de 8 km/s și pot avaria învelișul extern al navelor spațiale sau ale costumelor de astronaut din timpul unei activități extravehiculare. În urma impactului, filmul suferă o deformare tradusă prin apariția unui curent electric măsurabil.

Goliat, aflat în configurația de lansare.

În prezent, Goliat se află la bordul rachetei Vega și cel puțin din punctul de vedere al echipei românești, el este gata de lansare. Agenția Spațială Europeană va decide însă dacă și noua sa rachetă Vega îndeplinește toate cerințele pentru o lansare fără nici un incident nedorit. În 9 februarie sau când Vega va fi gata, primul satelit românesc se va îndrepta spre spațiu și are de gând să rămână acolo cel puțin 6 luni.

Kitul de presă, ce conține informații suplimentare despre Goliat, poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Spațiale Române, împreună cu alte materilae informative (sursa imaginilor din articolul de față).

Nu uitați, dacă aveți întrebări pentru Marius Trusculescu, fizician, membru al echipei Goliat, nu ezitați să lăsați un comentariu aici pentru a primi răspuns.

Baftă echipei românești și îi ținem pumnii rachetei Vega!