Furtună solară în drum spre Pământ

O erupție solară de clasă M3.2 a desprins materie din corona Soarelui și aceasta se îndreaptă spre Pământ, unde va ajunge în cursul zilei de duminică. Erupția a fost observată ieri la ora 18:30 (ora României) și va ajunge în atmosfera Pământului duminică dimineața la ora 01:30.

Furtuna de clasă M3.2 poate însemna întreruperea temporară a comunicațiilor radio din jurul polilor și aurore mai spectaculoase la latitudini ceva mai joase decât de obicei, dar nu sunt așteptate alte efecte nedorite asupra echipamentelor electronice sau asupra rețelei de distribuție a energiei electrice. Unul din cele cinci computere de la bordul navetei spațiale Atlantis aflate pe orbită în luna iulie a fost afectat temporar de o astfel de furtună solară.

Cantitatea mai mare de radiații ultraviolete din atmosferă duce la ușoara se extindere a acesteia, lucru ce face ca numărul de sateliți inactivi și alte resturi de pe orbită să ajungă mai repede pe Pământ, datorită unei interacțiuni mai pronunțate ale acestora cu păturile superioare ale atmosferei. Astfel, o activitate solară mai intensă poate duce indirect la curățarea orbitei Pământului de gunoaiele cosmice ce periclitează expedițiile cu echipaj uman și nu numai.

Activitatea solară se apropie de un maxim în anul 2013 iar astfel de furtuni solare vor fi din ce în ce mai dese și mai intense. Furtuna de ieri va ajunge marți și pe planeta Marte și va fi probabil detectată și de roverul Curiosity, aflat în acest moment în drum spre Planeta Roșie, roverul având la bord instrumente pentru studiul furtunilor electromagnetice.