2012 în spațiu, în viziunea Nature

Revista americană Nature face, în primul număr din acest an, o listă cu 10 evenimente importante care vor avea loc în cursul acestui an, din care 3 sunt din domeniul explorării spațiului cosmic.

Evident, cap de serie este roverul Curiosity care va ajunge pe Marte în august și care nu va face numai niște poze splendide din locul în care va ateriza, ci observațiile făcute cu instrumentele de la bord vor putea aduce noi indicii cu privire la existența vieții pe Marte. Curiosity speră să ne ajute să deslușim misterul metanului în exces din atmosfera lui Marte: el va mirosi rocile de acolo și ne va spune dacă acest metan provine din procese biologice sau nu. Dacă nu, cresc foarte mult șansele ca sursa metanului să fie metabolismul activ al unor microorganisme, deși cercetătorii JPL insistă că nu căutarea semnelor de viață este principala misiune a roverului. Dar cu siguranță acesta ne va ajuta să facem puțină ordine în teoriile actuale.

Cel mai mare radiotelescop din lume Square Kilometer Array, în valoare de 2.1 miliarde de dolari, se va construi în Africa de Sud sau în Australia. Vom afla în martie locul exact al amplasării acestuia. Antenele radio vor fi amplasate pe o suprafață de un kilometru pătrat și va fi complet finalizat în jurul anului 2024, devenind cel mai puternic radiotelescop din lume.

Pe locul trei în topul nostru și pe locul nouă în lista Nature se află zborul capsulei Dragon către Stația Spațială Internațională, programat din februarie. Eforturile Chinei în acest domeniu nu pot fi nici ele ignorate și așteptăm cu nerăbdare lansarea capsulei Shenzhou-8 (ce va conține un echipaj uman) și joncțiunea acesteia cu modulul Tiangong-1 aflat deja pe orbită, o premieră pentru programul spațial chinezesc.