2012, Anul Dragonului?

Spuneam zilele trecute că SpaceX va trebui să mai aștepte până să își poată lansa capsula Dragon spre Stația Spațială Internațională, următorul zbor fiind amânat până în perioada februarie-martie 2012.

NASA a venit astăzi cu o dată clară pentru lansare, 7 februarie, și cu o veste bună pentru Elon Musk, CEO al SpaceX: Dragon nu doar că se va apropia de ISS, dar se va și cupla cu Stația Spațială, administrația agenției spațiale americane aprobând în cele din urmă cererea de a comasa următoarele două zboruri planificate ale capsulei private Dragon, propulsată de o rachetă Falcon 9, produsă tot de compania SpaceX. Evident, încă nu va avea un echipaj uman la bord.

Va continua Elon Musk și SpaceX să scrie istoria zborurilor private în spațiul cosmic? Vom vedea în februarie cât de pregătiți sunt investitorii privați pentru a prelua căile de acces spre ISS. Misiunea nu este deloc una simplă, chiar dacă vehiculele NASA au efectuat sute de andocări orbitale, va fi prima dată când un vehicul privat se va cupla cu Stația Spațială Internațională. Ceilalți parteneri ai NASA, în special Roscosmos, Agenția Spațială Rusă, vor avea și ei un cuvânt greu de spus, dar este prea puțin probabil să blocheze elanul lui Elon Musk.

Planul de zbor pentru capsula Dragon nu a fost încă detaliat, dar se crede că va fi adaptat după planul pentru vehiculul japonez HTV. Dragon va efectua numeroase teste înainte de apropierea de stație și înainte de cuplare. Spre exemplu, Dragon va da ocol Stației Spațiale Internaționale, pentru a-și valida toți senzorii de la bord, de la o distanță de aproximativ 3 kilometri de aceasta. În același timp, ea trebuie să fie pregătită oricând pentru o eventuală anulare a andocării, în cazul în care un eveniment neprevăzut va perturba operațiunile de pe orbită. În cele din urmă, Dragon va reveni pe Pământ și va fi recuperată din apele Oceanului Pacific.

Racheta Falcon 9 pe rampa de lansare. În vârf se poate distinge capsula Dragon, pregătită pentru prima sa misiune în spațiu, care avut loc anul trecut. Sursa: SpaceX.