Telescopul spațial James Webb a fost salvat

Dacă acum câteva luni circulau zvonuri că telescopul spațial James Webb (JWST) va pierde orice finanțare în anii următori, îngropând practic întregul proiect aflat aproape de finalizare, iată că totuși Congresul SUA a aprobat sumele necesare pentru ca lansarea telescopului să aibe loc în 2018.

Telescopul James Webb (denumit astfel după administratorul NASA din perioada programului Apollo) este primul pas spre o nouă generație de telescoape spațiale și mulți îl consideră înlocuitorul telescopului Hubble. Acesta va fi lansat spre L2, un punct Lagrange aflat dincolo de Lună, la 1.5 milioane km de Pământ, un loc potrivit pentru observații astronomice (lumina Soarelui fiind blocată de Pământ și Lună), asta însemnând că echipele de astronauți nu vor avea acces pentru operații de mentenanță, ca în cazul telescopului Hubble.

4 Comments

 1. Dincolo de intentia pozitiva de a scrie pe tema JWST, in articol sunt cateva inexactitati:
  -lumina Soarelui nu este blocata de Pamant/Luna pentru ca satelitul ar fi in permanenta eclipsa. Avantajul este ca cele trei corpuri (Soare/Pamant/Luna) sunt mai mult sau mai putin pe aceeasi directie fata de satelit, deci pot fi evitate usor in campul vizual al telescopului. In felul acesta telescopul se poate opera 12 luni/an.
  -orbitele nu sunt fixe in L2 asa cum scrie in articol (L2 este doar un punct virtual de ale carui proprietati se folosesc astronomii) ci sunt traiectorii complicate in jurul acestuia. Ele trebuie mentinute adica manevre periodice compenseaza perturbatiile, dar driftul este mai mic decat la orbitele clasice.
  -stabilitatea termica asigurata de mediul exterior este un alt avantaj al acestor orbite (atat pentru telescop cat si pentru restul satelitului)
  -satelitii de acest gen nu trebuie mentinuti ca Hubble pentru ca ei functioneaza diferit, observand in IR. Durata lor de viata este dictata nu de instrumentele de observatie sau de combustibil ci de lichidul de racire (heliu)
  -in cele din urma, JWST este urmasul lui Hubble doar partial pt ca nu functioneaza in acelasi spectru

  Daca esti pasionat de domeniu poti sa gasesti mai multe amanunte tehnice in articolul:
  De la telescoapele terestre la cele spatiale- astronomie in infrarosu si nu numai
  http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111108094042

 2. Nu pot să nu apreciez un comentariu mai lung decât articolul, dar trebuie să remarc la rândul meu unele exactictăți.

  Punctul L2 a fost ales pentru JWST și pentru că Pământul contribuie la ecranarea termică și luminoasă a telescopului. Dincolo de corecțiile minore ale orbitei, satelitul se află practic în repaus față de Pământ și Soare, deci cu o bună aproximație se poate spune că este fix (din nou, față de Pământ și Soare). Ce înseamnă „orbită fixă” și unde apare asta în text?

  JWST este urmașul lui Hubble pentru că nu are cum să fie predecesorul său. Înainte să fie botezat JWST, i se spunea NGST – Next Generation Space Telescope, așa că eu nu este greșită formularea din articol.

  JWST este optimizat pentru infraroșu, dar asta nu înseamnă că este limitat doar în IR.

  Și ce dacă durata de viață este limitată de cantitatea de heliu de la bord, i-ar strica un refill peste 10 ani? Nu mi se pare un argument suficient de puternic pentru a afirma că nu are nevoie de mentenanță faptul că funcționează în IR și nu în vizibil. Până la urmă, tot componente electrice are.

 3. Claudiu, probabil ca interventia directa pe site-ul tau ti s-a parut nepotrivita si din tonul iritat inteleg ca te-a deranjat. Imi pare rau, pentru ca, iti dai seama, intentia nu era sa te critic personal ci sa expun un punct de vedere tehnic pe acest subiect.
  Nu intru in discutie din nou, dar sper ca ai parcurs totusi articolul nostru si ai gasit informatii utile in el.

 4. Din contră, m-a bucurat intervenția ta, după cum spuneam, nu poate decât să mă bucure un comentariu mai lung decât textul articolului, înseamnă că cel ce l-a scris este chiar interesat de subiect. Din câte știu, suntem doar două două site-uri româneși ce publică exclusiv materiale/știri despre spațiu, ar fi culmea să ne supărăm unii pe alții. Îmi pare rău dacă tonul ți sa părut ironic, nu asta a fost intenția. Membrii Space Alliance sunt oricând bineveniți aici cu comentarii, corecturi, replici, sugestii, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *