Speranțe pentru Phobos-Grunt?

O stație de urmărire din Perth, aparținând ESA, a captat prima transmisiune radio de pe sonda ruseacă Phobos-Grunt. Din păcate, deocamdată telemetria nu este completă, dar cei de la sol speră să poată extrage date esențiale din pachetul de date primit de la sondă. Antena ESA cu care s-a reușit stabilirea unei legături radio cu Phobos-Grunt a fost modificată conform specificaților inginerilor ruși pentru a mări șansele achiziției semnalului de la bordul sondei. Imediat după lansare, Agenția Spațială Europeană și-a oferit sprijinul părții ruse în încercarea acestora de a contacta și controla sonda.

Acum chiar și în cazul celui mai fericit scenariu în care în cele din urmă Phobos-Grunt va pleca spre Marte, din cauza combustibilului de la bord, a traiectoriei și alinierii celor două planete, sonda nu se va mai putea întoarce pe Pământ în 2014, așa cum fusese programat, fereastra de timp care i-ar fi permis acest lucru s-a închis zilele trecute. Rămâne posibilă totuși o misiune pe Phobos, iar satelitul chinezesc Yinghuo-1 își va putea desfășura nestingerit activitatea pentru care pleacă spre Planeta Roșie împreună cu sonda rusească. De asemenea, dacă motorul sondei ar porni, chiar și experimentul LIFE al Planetary Society ar putea fi efectuat cu succes: acesta constă dintr-o capsulă plină cu microorganisme pe care cercetătorii speră să o poată recupera pentru a studia modul în care expunerea la condițiile vitrege din spațiul cosmic (inclusiv trecerea prin centurile de radiații Van Allen) influențează formele de viață. Acest experiment poate oferi confirmări suplimentare pentru teoria transpermiei, care susține că elementele primare ale vieții pe Pământ au ajuns pe planeta noastră la bordul unor meteoriți sau comete.

Revenind la Phobos-Grunt, obținerea unui contact cu computerul de bord este un lucru îmbucurător. În cel mai rău caz, dacă motorul nu va mai fi pornit, măcar sonda se va putea prăbuși controlat înapoi pe Pământ, departe de zonele populate, deoarece observațiile astronomilor amatori au confirmat faptul că sistemul de orientare de la bord funcționează, deci setul de motoare responsabile cu controlul parametrilor orbitali ai sondei sunt se pare în parametri normali.

Ar exista posibilitatea ca sonda să ajungă pe Phobos, să ia de acolo probe de sol și să aștepte următoarea oportunitate pentru a le trimite spre Pământ, în 2016. Ar însemna o prelungire cu 2 ani a misiunii planificate inițial, însă agenția spațială rusă nu a făcut deocamdată nici un comentariu privind viitorul misiunii. Momentan toate eforturile sunt concentrate spre stațiile de urmărire de la sol pentru stabilirea unei legături cu Phobos-Grunt prin care să poată fi uploadat un nou software care, teoretic, i-ar permite acesteia să își pornească motorul principal care să o ducă pe drum către Marte.