Lansarea Dragon, amânată

SpaceX a anunțat că următoarea capsulă Dragon care va decola spre Stația Spațială Internațională nu va părăsi rampa de lansare mai devreme de 19 decembrie. Programat inițial pentru sfârșitul lunii noiembrie, zborul a fost amânat datorită defecțiunii rachetei Progress care a dus la decalarea zborurilor capsulei Soyuz spre ISS și o schimbare generală a orarului curselor spre Stația Spațială.

Deși planul inițial prevedea doar un zbor al capsulei Dragon în apropierea stației spațiale, urmând ca anul viitor, în cadrul unei misiuni separate, capsula să se cupleze cu ISS, există zvonuri că NASA și SpaceX lucrează la un plan de comasare al celor două misiuni astfel că la următorul zbor Dragon ar putea fi capturată de brațul mobil al ISS și cuplată ulterior cu avanpostul orbital. Partea rusă însă consideră această misiune prea riscantă și au existat voci care afirmă că Rusia va bloca comasarea celor două misiuni și că nu va permite andocarea capsulei Dragon până când aceasta nu își va demonstra capacitățile orbitale. Rușii doresc astfel prin orice mijloace să își conserve monopolul asupra vehiculelor care vor andoca cu ISS în viitorul apropiat iar pe de altă parte probabil că le este încă proaspăt în memorie incidentul de la tentativa de andocare automată a navei Progress M-34 care a lovit stația spațială MIR punând în pericol viețile personalului aflat la bord.

SpaceX este o companie care promite accesul ieftin la orbita Pământului în următorii ani, atât pentru NASA cât și pentru parteneri privați. Într-o apariție publică recentă, Elon Musk, liderul companiei, a afirmat că SpaceX lucrează la un sistem ce va permite recuperarea primei și celei de-a doua trepte a rachetei Falcon, o premieră în istoria explorării spațiului cosmic. De asemenea, viitoarele capsule Dragon ar urma să aterizeze la sol și nu în apa oceanului, folosind motoare cu reacție aflate în structura capsulei, o nouă inovație în domeniu. Toate capsulele americane cu echipaj uman de până acum (Mercury, Gemini, Apollo) aterizau în ocean, fiind ulterior recuperate de către o întreagă flotă a marine SUA. Aterizarea la punct fix cu motoare cu reacție permite o masă mai mare a capsulei și o procesare mai rapidă a acesteia între misiuni, putând reveni pe Pământ foarte aproape de rampa de lansare.