Apocalipsa 1883

S-ar putea ca Pământul să fi fost foarte aproape de o catastrofă de proporții cosmice în 1883. Re-analizarea unor date vechi sugerează că o fragmentele unei comete ar fi trecut prin vecinătatea Pământului iar un eventual impact cu acestea ar fi avut urmări de-a dreptul apocaliptice.

În 12 și 13 august 1883, Jose Bonilla, un astronom de la un mic observator din Zacatecas (Mexic) a făcut o observație extraordinară: aproximativ 450 de obiecte, înconjurate de o ceață deasă, au trecut prin fața discului solar. Bonilla a încercat în 1886 să își publice datele în revista franceză L’Astonomy, dar articolul i-a fost refuzat din lipsă de dovezi substanțiale și au considerat că obiectele văzute de astronomul mexican au fost de fapt insecte sau un stol de păsări.

Însă Hector Manterola (Universitatea din Mexico City) oferă astăzi o nouă interpretare a observației co-naționalului său din 1883: obiectele văzute de acesta ar fi fost fragmentele unei comete care s-ar fi dezintegrat cu puțin timp în urmă, lucru ce ar explica ceața densă din jurul lor. Echipa lui Manteroal explică și de ce nimeni nu a mai observat acele presupuse fragmente: datorită apropierii de Pământ și a efectului de paralaxă, doar observatoarele aflate la aceiași altitudine cu cel din Mexic ar fi putut vedea misterioasele obiecte, iar în 1883 este lesne de înțeles de ce nimeni din Sahara, nordul Indiei sau sud-estul Asiei nu a raportat observații similare. Distanța obiectelor de Pâmânt a fost calculată între 600 și 8000 de kilometri, una foarte mică nu doar în termeni astronomici (pentru comparație, Stația Spațială Internațională etse la 350 km, naveta spațială a zburat până la peste 500 km iar Luna este la peste 350000 km de noi).

Fragmentele au avut diametre între 50 și 800 metri iar înainte de dezintegrare cometa ar fi cântărit câteva miliarde de tone, aproape cât cometa Halley.

Era de așteptat totuși ca și alte observatoare să vadă cometa apropiindu-se de Pământ și Manterola crede că ea este una și aceiași cu cometa Pons-Brooks, descoperită în același an de astronomii americani.

Dacă obiectele observate de Bonilla au fost într-adevăr fragmente de comete, efectul acestora, în cazul unei coliziuni cu planeta noastră, ar fi fost de-a dreptul apocalitice: Pământul ar fi fost bombardat timp de două zile cu peste 100 de astfel de fragmente pe oră, suferind în total 3275 de impacturi cel puțin la fel de puternice ca evenimentul Tunguska, lucru ce ar fi dus probabil la extincția noastră ca specie.

Din păcate, nici în prezent nu am putea face prea multe pentru a evita un astfel de impact, chiar dacă pericolul ar fi detectat cu zeci de ani în avans. Mai mult, nu există nici un organism la nivel internațional care să poată lua măsuri pentru limitarea sau evitarea unui astfel de dezastru ce ar putea amenința omenirea în lunile, anii, deceniile sau secolele următoare.

Fragmentele cometei  Schwassmann-Wachmann 3, dezintegrată la intrarea în sistemul solar în 2006. Imaginea văzută de Bonilla era probabil asemănătoare cu aceasta (fenomenul de fragmentare a nucleului unei comete este cunoscut încă din secolul XIX)