Opportunity, aproape de Endeavour

Roverul Opportunity, aflat pe suprafața planetei Marte din 2004, este foarte aproape de marginea craterului Endeavour, destinația aleasă în 2008 și spre care roverul se îndreaptă de atunci, studiind în acest timp rocile, solul sau meteoriții aflați în calea sa. Doar 120 de metri îl mai desparte pe Opportunity de marginea craterului.

Drumul său a început de pe marginea craterului Victoria, unde roverul a poposit doi ani (2006-2008), a doua destinație importantă după locul unde a amerizat Opportunity în ianuarie 2004 (craterul Eagle), la începutul a ceea ce atunci părea o misiune de trei luni pentru studiul planetei Marte. Au trecut mai mult de șapte ani și roverul funcționează în continuare doborând în fiecare zi record după record pentru cel mai longegiv robot aflat pe suprafața altei planetei.

Endeavour are un diametru de 22 km, mult mai mare decât Victoria (730 m) și aici se speră că vor fi găsite noi minerale care să dovedească existența apei lichide pe suprafața planetei Marte, un factor ce ar spori considerabil șansele de a gasi pe Planeta Roșie forme de viață sau dovezi ale existenței vieții în trecutul planetei. De la începutul misiunii, Opportunity a parcurs pe suprafața planetei Marte peste 33 de kilometri.