Lansare ratată pentru Progress M-12M

Capsula Progress M-12M a fost lansată astăzi de la cosmodromul Baikonur din Kazakhstan în jurul orei 16:00. Din păcate pentru echipajul de pa Stația Spațială Internațională, după 325 secunde de la lansare, a treia treaptă a rachetei Soyuz s-a oprit prematur, lăsând capsula Progress M-12M pe o traiectorie suborbitală. Aceasta s-a prăbușit la scurt timp după lansare într-o zonă împădurită din regiunea Altai din Rusia. Deoarece zona este destul de izolată, probabilitatea unor victime este destul de scăzută.

Progress M-12M urma să livreze pe ISS 2.7 tone de provizii și echipamente pentru echipaj și combustibil pentru Stația Spațială. Ar fi fost prima lansare spre ISS după ultimul zbor al navetei spațiale, așa că această defecțiune a rachetei Soyuz nu putea cădea într-un moment mai prost, Rusia fiind în acest moment singura națiune capabilă să întrețină în acest moment Stația Spațială și prezența umană continuă de la bordul ei: naveta spațială american nu va mai zbura, capsula europeană ATV și cea japoneză HTV au fost amânate până la mijlocul anului 2012 iar soluțiile private sunt încă departe de a fi puse în practică.

Este prima lansare eșuată a unei capsule Progress din 1978. Din fericire, ISS are destule provizii pentru tot anul 2012, datorită ultimelor zboruri ale navetelor Atlantis și Endeavour, însă funcționarea stației în parametri optimi depinde de proviziile aduse în mod regulat de capsulele rusești fără echipaj uman (Progress). Astronauții de la bord nu se află în pericol în acest moment și nici în viitorul apropiat din cauza acestei lansări ratate.

Încă nu se știe cum vor fi afectate operațiunile de la bordul Stației Spațiale Internaționale, care urma să își modifice orbita folosind combustibilul și motoarele capsulei Progress M-12M de trei ori: pe 31 august. 14 septembrie și 19 octombrie. Din fericire, modulul rusesc Zvezda are două motoare care pot efectua aceste manevre și se pare că ISS are la bord o cantitate suficientă de combustibil. Capsula Progress M-11M s-a decuplat ieri de ISS, ca procedură standard înainte de  sosirea unei capsule noi și este programată pentru revenirea în atmosferă abia în data de 1 septembrie. Nu se știe deocamdată dacă aceasta se poate re-cupla  cu ISS pentru a participa la modifcarea parametrilor orbitali ai stației.

Următoarea lansare a unei capsule Progress este programată pentru 28 octombrie 2011, dar va fi lansat mai devreme dacă probleme vor fi rezolvate până atunci.

Lucrurile nu sunt deloc roz în cadrul agenției spațiale ruse, după ce săptămâna trecută o rachetă Proton-M a eșuat în tentativa de a pune pe orbită un satelit Express-AM4, dar cauzele celor două eșecuri nu par a fi corelate. Toate zborurile Soyuz și Progress sunt temporar suspendate până la izolarea cauzei ce a dus la eșecul de azi, ceea ce probabil înseamnă că rotația echipajului pe ISS va fi întârziată (trei noi astronauți urmând să ajungă pe ISS cu capsula Soyuz TMA-22, programată inițial pentru lansare în data de 21 septembrie 2011).