Cea mai puternică furtună solară din ultimii ani

Cu puțin înainte de ora 11, sondele SDO ale NASA au observat cea mai puternică furtună solară din ultimii 5 ani. DIn fericire, plasma expulzată din corona Soarelui nu se îndreaptă spre Pământ, dar unele comunicații radio au fost bruiate de un val de protoni proveniți în urma acestui eveniment.

Furtunile solare sunt cauzate de activitatea intensă a câmpului magnetic din Soare și dacă plasma expulzată ajunge în apropierea Pământului, aceasta saturează câmpul mahnetic terestru și astfel afectează funcționarea sateliților de pe orbită. Din acest motiv, activitatea solară este atent monitorizată și operatorii sateliților sunt anunțați dacă o astfel de furtună se îndreaptă spre Pământ (de obicei durează câteva zile până când plasma ajunge în apropierea noastră). Petele solare sunt zonele de pe suprafața Soarelui în care aceste evenimente iau naștere și apar astfel datorită temperaturii locale mult mai scăzute, ele putând fi observate de pe Pământ folosind un telescop modest (și neapărat un filtru solar). Numărul furtunilor (petelor) solare este în creștere în ultimul timp, fiind așteptat un maxim în anul 2013, conform modelului ciclicității activității solare.

Furtunile solare sunt clasificate oarecum asemănător cu scara Richter pentru cutremure, astfel:

  • clasa C: slabe – nu afectează deloc activitatea de pe Pământ
  • clasa M: medii, de 10 ori mai puternice decât cele din clasa C, pot cauza bruiaje radio la poli (unde câmpul magnetic terestru intâlnește suprafața Pământului) sau afecta activitatea astronauților de pe orbită
  • clasa X: puterice, de 10 ori mai puternice decât cele din clasa M și pot cauza pene de curent în unele regiuni, bruiaje radio severe, defecțiuni ale sateliților sau chiar doze de radiații mai ridicate decât cele normal pentru pasagerii avioanelor care trec prin apropierea polilor magnetici.
Primele două categorii de mai sus se împart la rândul lor în 9 sub-clase. Avem astfel furtuni de categoria C1, C2, …, C9, M1, M2, …M9 (sub-clasele pot să fii și fracționare, pentru o precizie mai bună). Pentru ca X este ultima categorie, este posibil să avem furtuni solare de 10 ori mai puternice decât X1, dar acestea se vor încadra tot în această clasă, nu a fost creată o altă clasă pentur ele. În anul 2003, în timpul ultimului maxim al activității solare, senzorii care măsoară intesitatea acestor furtuni au fost saturați, valoarea maximă citită de senzor fiind de X28, însă valoarea reală a fost mai mare (fiind estimată la X45). Evenimentul de astăzi a fost clasificat în clasa X6.9
În timpul acestor furtuni solare, bucle de plasmă mai mari de zeci de ori decât planeta noastră se desprind de suprafața Soarelui și apoi se reconectează cu acesta, energia eliberată în timpul acestor procese echivalează cu un miliard de bombe termonucleare.