Apă lichidă pe Marte

NASA a organizat astăzi o conferință de presă pentru a face publice ultimele rezultate obținute de sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) aflată pe orbita planetei Marte din 2006.

După observații repetate ale unui crater din regiunea Newton, se pare că Planeta Roșie nu are doar tone de apă înghețată sub suprafața sa, dar în funcție de anotimpuri, suprafața planetei este brăzdată de râuri ce conțin apă lichidă. Aceste cursuri de apă au lățimea între 0.5 și 5 metri, lungimi de sute de metri și se află între paralele 48 de grade și 32 de grade în emisfera sudică. Descoperirea este una extrem de importantă prin perspectiva viitoarelor misiuni ce vor căuta urme de viață pe suprafața planetei Marte. Vor fi necesare experimente în laboratoarele de pe Pământ pentru a confirma că văile temporare observate pe Marte sunt create de apă, însă intervalul de temperaturi maxime cuprinse între minus 23 și plus 27 grade Celsius și presiuni în care au fost observat aceste văi par să excludă metanul și să susțină prezența apei lichide. Dacă este vorba de apă, probabila ceasta este foarte sărată și poate să curgă în formă lichidă chiar și sub zero grade Celsius. Suprafețele sărate detectate în trecut de către MRO par să susțină această teorie, fiind aluviuni aduse de răurile marțiene sau rămășite ale acestora după evaporare.

Sateliți NASA aflați pe orbita planetei Marte nu pot detecta direct dacă este vorba de apă (CRISM, instrumentul de la bordul MRO nu are rezoluția necesară), însă se speră ca viitoarele misiuni și experimentele din laborator să clarifice acest lucru.

Deși există dovezi destul de puternice că în trecut apa lichidă a existat pe Marte, aceste rezultate sunt cele care pot demonstra că apa lichidă curge și în prezent pe suprafața Planetei Roșii. Mai multe detalii sunt prezentate pe site-ul MRO iar rezultatele sunt deja publicate în Science.