O nouă hartă a Lunii

Misiunea LRO de cartografiere a Lunii a fost un succes pentru NASA. Sonda Lunar Reconnaissance Orbite, care a costat 540 de milioane de dolari, a trimis spre Pământ nu mai puțin de 192 TB de date, dând posibilitatea cercetătorilor să realizeze cea mai detaliată hartă a Luni. LRO are la bord șapte instrumente științifice, din care două au fost intens folosite: altimetrul laser (LOLA) și camera foto LROC care are două moduri de funcționare: unul dintre ele a realizat harta completă a Lunii, de la polul nord la polul sud cu o rezoluție de 100m/pixel, în timp ce al doilea mod a dat posibilitatea fotografierii unei bune părți din suprafața Lunii la o rezoluție de 0.5m/pixel, reușind să pună în evidență echipamentele lăsate pe suprafața Lunii în timpul misiunilor Apollo sau structuri naturale interesante.

În 2009, sonda LCROSS, care a călătorit spre Lună împreună cu LRO, s-a desprins de aceasta și a lovit violent suprafața selenară, LRO trecând prin praful lunar eliberat în urma impactului, analizându-l și confirmând prezența apei pe Lună.

Misiunea LRO a fost lansată în contextul programului Constellation, adunând date despre locurile unde ar fi aselenizat viitoarele echipaje umane, însă între timp NASA și-a schimbat planurile și a abandonat idea de a se reîntoarce pe Lună. Comunitatea științifică a rămas însă cu o mulțime de date despre singurul nostru satelit natural. LRO este planificată a fi folosită până în 2014, dacă va primi în această iarnă o extensie a bugetului, care în prezent este suficient până în septembrie 2012. La sfârșitul acestui an, sonda va fi mutată pe o traiectorie mai înaltă și mai eliptică, mult mai economică din perspectiva combustibilului consumat. Actuala traiectorie este apropiată de suprafața Lunii și necesită corecții frecvente, corecții ce consumă combustibilul de la bord într-un ritm alert.