Enceladus are oceane cu apă sărată?

Dacă nu ați pus încă Enceladus pe lista locurilor din Sistemul Solar care ar putea să găzduiască forme de viață, e timpul să o faceți. Cassini (ar putea exista un blog extrem de interesant numai despre activitatea acestei sonde absolut extraordinare) a analizat particulele din jeturile emanate de pe suprafața lui Enceladus (satelit al colosului Saturn) și a găsit urme de săruri. Un nou studiu care reia datele obținute de Cassini în survolurile din 2008 și 2009 asupra satelitului Enceladus a identificat particule de gheață care au lovit detectorul cu viteze între 23000 și 63000 km/h și care s-au vaporizat instantaneu. Câmpurile electrice din analizorul sondei au separat constituenții acestor particule. Datele arată că ar putea exista un strat de apă între miezul satelitului și mantaua sa, undeva la 80 de km sub suprafață. În contact cu rocile, apa dizolvă sărurile din acestea și urcă prin fisurile mantalei. Diferența mare de presiune de la suprafața lui Enceladus face ca apa lichidă să țâșnească sub formă de jeturi, după cum se vede în imaginea alăturată (click pentru versiunea mai mare). Cercetătorii sunt convinși că apa ocupă  suprafețe întinse care să permită evaporarea acesteia, în caz contrar apa ar îngheța și jeturile nu s-ar mai forma. În plus, dacă jeturile ar proveni direct din gheața (prin sublimare), ar trebui să conțină mult mai puține săruri, deoarece prin îngheț, sărurile sunt separate instantaneu.

Jeturi au fost descoperite pentru prima dată în 2005 iar în 2009 cercetătorii au descoperi urme de săruri de sodiu la marginea inelului E a lui Saturn, dar nu au putut trasa originea acestora. „Aceasta constatare este o piesă esenţială în setul de dovezi ce demonstrează că condiţiile de mediu favorabile apariţiei vieţii pot să existe și pe corpurile înghețate ce orbitează planete gigant din Sistemul Solar” a declarat Nicolas Altobelli, reprezentatntul ESA pentru misiunea Cassini. Un set de măsurători independente, efectuate prin spectrograful pentru imagistică în ultraviolet al lui Cassini confirmă existența apei în interiorul lui Enceladus.

Noile rezultate vor fi publicate în această săptămână în prestigioasa publicație Nature, care a publicat recent o știre despre noi argumente pentru eventualele forme de viață de pe Enceladus.