Ultima lansare a navetei Endeavour

După Discovery în februarie, a fost acum rândul navetei Endeavour să pornească în ultima sa misiune în spațiul cosmic. După e serie de amânări cauzate de diverse probleme tehnice, Endeavour este în sfârșit în drum spre Stația Spațială Internațională, aducând la bordul acesteia unul din cele mai importante instrumente științifice ce au fost transportate vreodată în spațiu, spectrometrul AMS-02 de la care comunitatea de oameni de știință de la sol are așteptări mari: se speră ca acesta să ofere răspunsuri la întrebări despre antimaterie, materia întunecată, radiații cosmice sau forme ciudate ale materiei, denumite „strangelets” (materie alcătuită și din quarkul s – strange, pe lângă cele două tipuri de quarkuri ce formează materia „obișnuită”, u – up și d – down).

Lansarea a avut loc la ora 15:56 EEST și nu au fost întâmpinate evenimente neprevăzute. Cuplarea cu ISS este prevăzută pentru ziua de miercuri.

ExPRESS va fi o a doua încărcătură transportată de Endeavour, constând într-o platformă atașată ISS care va oferi suport pentru viitoarele experimente de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

La finalul misiunii, după ce se va decupla de ISS, Endeavour va testa și un nou sistem de andocare cu ISS  care va fi folosit în viitor de  către capsula Orion, probabil și de către Dragon (Sensor Test of Orion Rel-nav Risk Mitigation Detailed Test Objective – STORRM DTO). Endeavour va testa o procedură nouă de rendezvous și se va apropia de ISS folosind noul sistem, dar nu va andoca din nou, însă viitoarele vehicule spațiale americane îl vor folosi probabil la fiecare astfel de zbor.

Echipajul misiunii STS-134 este format din șase astronauți veterani, toți cu cel puțin două zboruri la activ: comandantul Mark Kelly, pilotul Gregory Johnson și specialiștii Michael Fincke, Roberto Vittori (reprezentantul ESA), Andrew Feustel și Gregory Chamitoff. În urma atacului armat din ianuarie asupra congressman-ului Gabrielle Giffords, soția lui Mark Kelly, Frederick Sturckow a început antrenamentele pentru a-l putea înlocui pe Kelly la comanda misiunii, însă acesta din urmă a anunțat că va continua să se antreneze pentru misiune și în cele din urmă nu a fost necesar înlocuirea sa de la comanda navetei Endeavour, recuperarea rapidă a soției sale în urma tragicului eveniment fiind un factor determinant ce a stat la baza acestei decizii.

După terminarea cu succes a misiunii, Endeavour va fi pregătită pentru a fi expusă la un muzeu din California, situat în apropiere de Palmdale, unde toate cele șase navete au fost construite și va fi singura navetă spațială care va fi expusă pe coasta vestică a Statelor Unite. Endeavour este cea mai tânără dintre navetele NASA, efectuând 25 de zboruri, primul dintre ele în 1992.