STS-134, ziua 5

După ce au petrecut noaptea în sasul presurizat la 10.2 psi, astronauții Drew Feustel și Greg Chamitoff au efectuat astăzi prima ieșire în spațiu, pentru a instala unele experimente și dispozitive plasate în afara Stației Spațiale Internaționale. Activitatea s-a încheiat mai repede decât fusese planificat din cauza unei defecțiuni a senzorului pentru dioxid de carbon din costumul lui Greg Chamitoff, repararea unor anetene fiind amânată pentru o altă zi, cei doi revenind în siguranță în interiorul stației spațiale prin modulul american Unity.

O inspecție mai amănunțită din ultiele zile a scutului termic al navetei a pus în evidență câteva plăcuțe avariate în timpul urcării pe orbită, cel mai probabil datorită impactului spumei izolatoare desprinse de pe rezervorul extern. Au fost descoperite șapte zone de interes, din care cinci au fost declarate deja ca fiind neseminficative din perspectiva pericolului din timpul revenirii în atmosferă. Doar două zone continue să fie investigate de echipele de la sol și acestea urmează să ia o decizie în această direcție în următoarele zile.

Câteva plăcuțe de ceramică de pe Endeavour afectate după impactul cu bucăți de spumă desprinse de pe rezervorul extern în timpul lansării

Mâine va fi o zi solemnă la bordul ISS, în special pentru cei doi italieni prezenți acolo (Paolo Nespoli și Roberto Vittori), Papa Benedict al XVI-lea devenind primul suveran pontif care se va afla în legătură directă cu astronauții din spațiu, apelul audio fiind făcut chair din Vatican. Papa Benedict va vorbi câteva zeci de minute în engleză cu echipajul, dar îsi va rezerva timp și pentru o convorbire în italiană cu cei doi reprezentanți ai Agenției Spațiale Europene. Evenimentul va fi transmis în direct atât de ESA, cât și de NASA, pe site-urile celor două agenții spațiale.