STS-134, zilele 6, 7, 8

După inspecția amănunțită a scutului termic de sâmbătă, echipajul a avut un dialog cu Papa Benedict al XVI-lea, interesat de activitățile de pe orbită și de impresiile astronauților aflați acolo. Toate avariile suferite de scutul termic au fost considerate de inginerii de la sol ca fiind nesemnificative din perspectiva siguranței revenirii pe Pământ. În aceste condiții, misiunea de salvare STS-335 nu va avea loc și Atlantis va zbura pentru ultima dată în spațiu în luna iulie, în ultima misiune a unei navete spațiale americane, STS-135.

Duminică a avut loc o nouă activitate extravehiculară, a doua din cadrul acestei misiuni și a șasea ca lungime din istorie (și a doua ca durată efectuată vreodată de pe ISS), Drew Feustel și Mike Fincke aflându-se în afara navetei și a Stației Spațiale Internaționale pentru 8 ore și 7 minute, cu mai mult de o oră față de planificarea inițială. În tot acest timp, cei doi au efectuat o serie de activități de întreținere a instrumentelor plasate în afara Stației Spațile, printre care și lubrifierea unui braț al mâinii robotice Dextre. În aceeași zi a avut loc și ceremonia prin care Dmitri Kondratyev a predat comanda Stației Spațiale Internaționale lui Andrei Borisenko.

Ziua de luni a fost suplimentată cu o oră suplimentară de somn pentru echipaj, ca urmare a activității extravehiculare de ieri. Trebuie notat că nu doar cei doi astronauți din afara Stației au fost implicați în această activitate, colegii lor din interior i-au supravegheat continuu, împreună cu echipele de la sol, dialogul dintre cele trei locații find unul permanent. Președintele Italiei a avut o conversație cu Paolo Nespoli în cursul dimineții, după care acesta a început pregătirile pentru părăsirea ISS.

Capsula Soyuz TMA-20 va andoca în cursul zilei de astăzi pentru revenirea pe Pământ, cu o oră și jumătate mai repede decât a fost prevăzut inițial, pentru operațiunea de fotografiere a Stației Spațiale Internaționale în timp ce o navetă spațială se află andocată cu aceasta. Pe lângă aspectul inedit al unei astfel de imagini, inginerii de la sol vor testa cu această ocazie proceduri de survol a Stației Spațiale Internaționale efectuate de capsula Soyuz, înlocuind astfel tradiționalele survoluri pe care naveta spațială le efectua la finalul fiecărei misiuni, cu rol în supravegherea stării exterioare a ansamblului orbital. Pentru că Soyuz nu poate transmite imagini live, fotografiile efectuate de Paolo Nespoli vor ajunge în presă abia peste o zi, după revenirea capsulei pe Pământ.