Soyuz TMA-20 a aterizat în siguranță

După 157 de zile petrecute pe orbită, echipajul format din Paolo Nespoli (ESA), Cady Coleman (NASA) și Dmitry Kondratyev s-au întors pe Pământ în cursul acestei dimineți folosind capsula Soyuz TMA-20.

Înainte de a porni motoarele pentru reintrarea în atmosferă, capsula s-a depărtat de Stația Spațială Internațională și italianul Paolo Nespoli s-a deplasat în modulul orbital al capsulei Soyuz pentru a fotografia ISS într-o configurație deosebită, având atașată naveta spațială Endeavour. Este pentru prima dată când o capsulă se desprinde de ISS în timp ce o navetă spațială este andocată, iar NASA a dorit să imortalizeze acest moment pe peliculă. Un plan pentru o astfel de fotografie a existat încă din timpul misiunii STS-133 însă partea rusească a decis că o astfel de manevră cu capsula Soyuz atașată atunci stației este destul de riscantă și nu au fost de acord cu procedura. În timpul STS-133, capsula Soyuz trebuia să andocheze din nou cu ISS după efectuarea fotografiilor, însă fiind vorba de primul zbor al unui model nou al capsulei Soyuz, partea rusă a evitat acest lucru. Imposibilitatea de re-andocare ar fi însemnat revenirea în regim de urgență pe Pământ a echipajului, lucru ce ar fi pus în pericol inutil viețile a trei astronauți și ar fi introdus probleme în ceea ce privește operarea ISS pe termen scurt și mediu.

Pentru că Soyuz nu are un sistem sofisticat pentru determinarea distanței față de alte obiecte de pe orbită, capsula nu a efectuat un zbor în jurul Stației Spațiale Internaționale. În schimb, Soyuz s-a depărtat la 200 de metri de ISS și aceasta din urmă s-a rotit cu 130 de grade pentru a putea fi prinsă în cadru din toate unghiurile, folosind propulsoarele de la bord, inclusiv cele ale navei Progress, cuplată cu ISS.

După efectuarea fotografiilor, Paolo Nespoli s-a întors în capsula destinată echipajului, asigurându-se că aceasta este complet izolată de modulul orbital, care se desprinde de Soyuz înainte de reintrarea în atmosferă. Distanța dintre Soyuz și ISS s-a mărit și mai mult pentru ca echipajul de pe capsula rusească să poată porni în siguranță motoarele care-i va reduce viteza pînă la revenirea acesteia în atmosferă, pentru o aterizare în stepele din Kazakhstan.

Pentru ca nu există la bord metode de transmisie în direct ale datelor altele decât telemetria, va trebui să așteptăm pentru a vedea fotografiile realizate de către Nespoli, care în prezent sunt stocate pe cardul de memorie al aparatului foto. NASA va recupera cardul, va procesa imaginile și le va face publice probabil în cursul zilei de azi. Singurele imagini disponibile deocamdată sunt cele preluate de camera folosită în mod normal pentru andocare.

Endeavour andocată cu Stația Spațială Internațională. Imagine obținută cu camera video din capsula Soyuz destinată andocării. Imagini de calitate mult mai bună vor fi disponibile în curând, după ce NASA va ajunge în posesia cardului de memorie al aparatului foto cu care s-au efectuat restul fotografiilor.

În prezent la bordul ISS și-a început activitatea Expediția 28, formată din Andrei Borisenko, Aleksandr Samokutyayev și Ron Garan cărora li se vor alătura alți trei membri luna viitoare.