Rămas bun, Spirit

NASA va încheia în această lună operațiunile dedicate restabilirii contactului radio cu roverul Spirit aflat pe suprafața planetei Marte. Lansat în 2003 și ajuns la destinație în data de 3 ianuarie 2004, Spirit pornea în ceea ce trebuia să fie o misiune de trei luni pentru explorarea Planetei Roșii, cu un bagaj de instrumente științifice fără precedent. Nimeni nu a prevăzut însă longevitatea lui Spirit, care a continuat să funcționeze cel puțin până în 22 martie 2010, când a fost primit ultimul set de date de la robot. Astăzi NASA va transmite ultima comandă radio către roverul marțian.

Spirit a parcurs 7.7 km pe suprafața marțiană. Praful depus pe panourile solare, singura lui sursă de energie, a făcut ca temperatura instrumentelor de la bord să scadă foarte mult în timpul iernii marțiene, probabil afectând unele componente vitale. Faptul că a rămas blocat în solul marțian a contribuit la acest lucru, fiindu-i imposibil să își orienteze panourile solare astfel încât să primească o cantitate optimă de energie solară în timpul iernii. Inginerii sperau ca Spirit să se trezească din hibernare odată cu schimbarea anotimpurilor, când temperaturile nu mai sunt atât de scăzute.

În ultimele 10 luni NASA a încercat constant să resusciteze robotul prin comenzi transmise pe mai multe căi, însă acesta nu a răspuns. Șansele ca acesta să mai fie funcțional scad cu fiecare zi, așa că astăzi va fi făcută o ultimă tentativă de a comunica cu Spirit, însă nimeni nu mai crede că acesta va răspunde.

Echipei de ingineri va migra în perioada următoare spre Mars Science Laboratory, noul rover marțian ce va fi lansat la sfârșitul acestui an. Când resursele o vor permite, rețeaua de comunicații NASA pentru sonde din sistemul solar (Deep Space Network) va mai încerca să asculte un eventual semnal emis de Spirit, în eventualitatea în care se întâmplă o minune și robotul va reuși să mai comunice. Noul rover, denumit și Curiosity, va avea o sursă de energie nucleară, pentru a nu depinde de cantitatea de radiație solară și de praful marțain.

Opportunity, fratele geamăn al lui Spirit, este în formă bună și continuă explorarea planetei Marte, fără să dea semne de oboseală.

Una din ultimele imagini transmise de Spirit de pe suprafața plantei Marte