NASA anunță planul pentru o nouă capsulă

Directorul NASA, Charles Bolden, a anunțat astăzi într-o conferință de presă planurile agenției pe care o conduce pentru viitorul apropiat: dezvoltarea, împreună cu Lockheed Martin, a unei capsule bazate pe Orion care să poată transporta patru astronauți americani într-o misiune dincolo de orbita Pământului, pentru o durată de 20 de zile.

NASA va ceda sectorului privat oportunitatea de a duce astronauți pe orbita Pământului, agenția concentrându-se de acum înainte de un plan pentru a continua explorarea umană a sistemului solar. Noua capsulă va putea fi folosită dincolo de orbita Pământului, dar și ca sistem de rezervă în situați de urgență pentru Stația Spațială Internațională, pentru a reduce dependența americanilor de capsula rusească Soyuz.

Cei patru astronauți din noua capsulă, denumită Multi-Purpose Crew Vehicle (MPCV) vor avea la dispoziție pentru cele 21 de zile un volum util de 9 metri cubi din totalul celor aproape 20 cât va avea în final capsula (incluzând toate subsistemele). La finalul misiunii, capsula va fi recuperată din ocean, întocmai ca în cazul programului Apollo.

Diferența dintre acest plan și Apollo este că la începutul anilor ’60 NASA a avut de la început un scop: Luna. În jurul acestui scop clar definit, s-a construit infrastructura necesară: racheta, modulele, activitățile intermediare necesare ajungerii pe Lună. De data asta, prin anunțul lui Bolden, avem un mijloc, un modul, o capsulă dacă vreți, dar nu avem un scop. NASA nu mai este în stare să-și definească obiectivele pe termen mediu și lung. În comunicatul de presă nu se pomenește nicăieri de o misiune cu echipaj uman pe asteroizi sau pe Marte. Se pomenește doar de construirea unei nave fără nicio destinație.

La 30 de ani de la primul zbor al unei navete spațale și la 50 de ani de la orbita lui Gagarin, în anul în care este retras din uz cel mai complex aparat de zbor construit vreodată, NASA revine la designul unei nave care nu este altceva decât o capsulă din anii ’60 upgradată, o formă fără fond și fără scop, un mare pas înapoi pentru NASA și pentru explorarea spațiului cosmic.

Viitorul NASA, același de 40 de ani: desene frumoase de pe orbita lui Marte