Întrebări pentru Dumitru Prunariu

În 2011 nu sărbătorim doar 50 de ani de la zborul lui Gagarin, primul om în spațiul cosmic sau 30 de ani de la prima misiunea a unui vehicul spațial reutilizabil, naveta spațială americană Columbia. Pe 16 mai 2011, românii au un nou prilej de sărbătoare: se împlinesc 30 de ani de la zborul primului cosmonaut și singurului cosmonaut român, Dumitru Dorin Prunariu.

La bordul unei capsule Soyuz, în cadrul ultimei misiuni din programul Intercosmos, cosmonautul nostru s-a îndreptat către stația spațială rusească Salyut 6, unde a petrecut șapte zile, revenind pe Pământ în 22 mai 1981. Jurnalul Național publică mâine o ediție de colecție dedicată acestui eveniment.

Pe Dumitru Dorin Prunariu l-am întâlnit prima dată acum 8 ani, la Cluj-Napoca, în cadrul simpozionului dedicat lui Hermann Oberth. Era aniversarea a 80 de ani de la obţinerea de către Hermann Oberth a diplomei de profesor de fizică şi matematică la Universitatea din Cluj, ocazie cu care a fost dezvelit și un bust al marelui savant, în holul Universității. Am obținut atunci un atuograf pe o schiță a navei Enterprise NCC-1701-D. A doua întâlnire cu primul cosmonaut român a avut loc acum câteva zile la evenimentul organizat de SGAC, „Viitorul Apărării Planetare”, unde am mai făcut un pas și am obținut promisiunea domnului Prunariu de a acorda un interviu pentru site-ul parsec.ro.

Astfel, invit toți cititorii site-ului să profite de ocazie și să trimită întrebările pentru Dumitru Dorin Prunariu la adresa din secțiunea de contact a site-ului sau sub formă de comentarii la acest articol, până la data de 31 mai. Aveți șansa de a primi răspunsuri de la un român care a fost șapte zile pe orbită în jurul Pământului și care a rămas implicat în activitățile spațiale, la cel mai înalt nivel.