Întrebări pentru Dumitru Prunariu

În 2011 nu sărbătorim doar 50 de ani de la zborul lui Gagarin, primul om în spațiul cosmic sau 30 de ani de la prima misiunea a unui vehicul spațial reutilizabil, naveta spațială americană Columbia. Pe 16 mai 2011, românii au un nou prilej de sărbătoare: se împlinesc 30 de ani de la zborul primului cosmonaut și singurului cosmonaut român, Dumitru Dorin Prunariu.

La bordul unei capsule Soyuz, în cadrul ultimei misiuni din programul Intercosmos, cosmonautul nostru s-a îndreptat către stația spațială rusească Salyut 6, unde a petrecut șapte zile, revenind pe Pământ în 22 mai 1981. Jurnalul Național publică mâine o ediție de colecție dedicată acestui eveniment.

Pe Dumitru Dorin Prunariu l-am întâlnit prima dată acum 8 ani, la Cluj-Napoca, în cadrul simpozionului dedicat lui Hermann Oberth. Era aniversarea a 80 de ani de la obţinerea de către Hermann Oberth a diplomei de profesor de fizică şi matematică la Universitatea din Cluj, ocazie cu care a fost dezvelit și un bust al marelui savant, în holul Universității. Am obținut atunci un atuograf pe o schiță a navei Enterprise NCC-1701-D. A doua întâlnire cu primul cosmonaut român a avut loc acum câteva zile la evenimentul organizat de SGAC, „Viitorul Apărării Planetare”, unde am mai făcut un pas și am obținut promisiunea domnului Prunariu de a acorda un interviu pentru site-ul parsec.ro.

Astfel, invit toți cititorii site-ului să profite de ocazie și să trimită întrebările pentru Dumitru Dorin Prunariu la adresa din secțiunea de contact a site-ului sau sub formă de comentarii la acest articol, până la data de 31 mai. Aveți șansa de a primi răspunsuri de la un român care a fost șapte zile pe orbită în jurul Pământului și care a rămas implicat în activitățile spațiale, la cel mai înalt nivel.

13 Comments

 1. Daca Dumitru Prunariu ar avea posibilitatea sa se intoarca in timp si sa aleaga orice misiune cu echipaj uman la care sa participe, americana, ruseasca, europeana sau cu oricare alta agentie , din toata istoria misiunilor spatiale, alta decat cea la care a participat, Vostok 1 sau Apollo 11, ce ar fi ales si de ce?

 2. Sunt curios ce altceva se mai putea vedea prin hubloul statiei Salyut 6, in afara Pamântului și a Soarelui. Sateliți? Space debris? Cât de poluat cu obiecte era spațiul la acea altitudine?

 3. Daca se poate, as avea trei intrebari pentru Domnul Prunariu
  Domnule Prunariu este adevarat ca Americanii nu au calcat niciodata pe luna?
  Avand o experienta spatiala destul de consistenta in spate, planeta noastra se afla in pericol in urmatorii ani?
  Cum va simtiti acum, dupa 30 ani stiind ca sunteti in continuare singurul Roman ce a calatorit in spatiu?

 4. In contextul actual creat de afirmatiile lui Hawking, despre lumea de apoi si religie in general, prin faptul ca acum 30 de ani v-ati „ridicat la ceruri”, si chiar ati trecut dincolo de ele, ne puteti spune daca v-ati simtit mai aproape sau mai departe de Dumnezeu?

 5. intrebare
  cum se vedea soarele la apusul si rasaritul lui in afara atmosferei terestre?
  avea aceiasi culoare rosu portocaliu cum il vedem noi la orizont?
  se spune ca atmosfera, la rasaritul si apusul soarelui, este un filtru care lasa sa se probage numai frecventele culorilor rosu portocaliu din spectru de culori.

 6. D-le Prunariu,

  Sunt convins ca astronautii au mult umor. Care era cea mai buna poanta ori cel mai bun banc sau vorba de duh care va amuza in acele vremuri, evident legat de calatoria in spatiu? Sau care a fost un moment care va amuzat teribil in timpul pregatirilor pentru calatorie ori chiar in timpul zborului in spatiu?

 7. Care sunt cateva din superstitiile si/sau traditiile pe care astronautii le aveau inainte de misiune sau chiar si in timpul misiuni. Dumneavoastra aveati asa ceva?

 8. Domnule Prunariu cind credeti ca va pleca primul echipaj uman spre Marte ?

 9. Din toata pregatirea si antrenamentul pentru zborul dumneavoastra, ce ati invatat care v-a folosit atat in timpul orbitarii, dar de asemenea mai departe in viata?

 10. D-le Prunariu, ce părere aveţi despre proiectele ARCA? Aţi testa un avion produs de ei?

 11. As vrea sa-l intreb pe dl. Prunariu ce mai face celalalt pilot roman selectat ” in finala ” pentru a fi primul cosmonaut roman . De fapt – daca-mi amintesc bine – celalalt pilot era in ” pole position ” – echipa din care facea parte dl . Prunariu era echipa de rezerva . Multumesc

 12. in timpul antrenamentelor inainte de plecare in spatiu pe care le_ati facut in REP mODOVA ati fost insotit tot timpul de fostul nostru mareleziarist ,Eugen Florescu?
  il cunoasteti pe Adrian Postelnicu de la Brasov cercetator aparate de bord?
  Amandoi au murit!

  Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *