Endeavour: numărătoarea inversă

Echipajul ultimei misiuni Endeavour a ajuns la Kennedy Space Center în cursul zilei de ieri și încep pregătirile pentru lansarea programată pentru luni. NASA TV va transmite în direct evenimentul împreună cu pregătirile pentru lansare.

Problema ce a cauzat amânarea lansării din 29 aprilie a fost izolată și cutia electrică a fost înlocuită. Nu se cunoaște cauza defecțiunii electrice, dar în prezent managerii de la centrul spațial Kennedy sunt convinși că sursa problemei nu se mai află în vehiculul de pe rampa de lansare.

Echipajul misiunii STS-134 la Houston (hangarul 9NE), în timpul antrenamentelor penru ultimul zbor al navetei Endeavour

Echipa de la centrele din Florida și Houston se vor prezenta în cursul zilei de astăzi la posturi și numărătoarea inversă va începe pentru lansarea de luni, 16 mai 2011, ora 16:56 (ora României). Centrul meteorologic din zona Kennedy Space Center a declarat că sunt 70% șanse ca vremea să fie favorabilă lansării. Ca de obicei pentru lansarea unei navete spațiale cu destinația Stația Spațială Internațională, fereastra este de doar 10 minute. În cazul în care din diverse motive aceasta nu poate avea loc în acest interval, probabil lansarea se va amâna cu minim 24 de ore. Numărătoarea inversă nu este continuă, ea conține anumite întreruperi planificate dinainte pentru ajustarea diverselor operațiuni de pregătire a vehiculului. Aceasta începe de la T-43 ore și una din primele activități este încărcarea software-ului în computerul de bord și ativarea și verificarea sistemelor navigaționale. Echipajul intră în navetă la T-3 ore.

Următoarea misiune, STS-135, ultima a unei navete spațiale americane, are ca dată orientativă pentru lansare 12 iulie, însă aceasta nu a fost încă fixată oficial de către NASA. Atlantis va zbura în misiunea STS-135 doar dacă nu va fi nevoie de ea în caz de urgență pentru a salva echipajul misiunii STS-134, însă până acum nu a fost întâlnită o astfel de situație, așa că șansele ca misiunea STS-135 să aibe loc sunt destul de mari.