Dumitru Prunariu, la 30 de ani după Soyuz 40

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la lansarea Soyuz 40, misiunea ce avea să-l ducă pe orbita Pământului pe primul și singurul român ajuns în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu. Mass-media românească a dedicat spații ample acestei aniversări, așa că nu are sens să reiau aici cronologia evenimentelor sau declarațiile lui Dumitru Prunariu, în schimb voi încerca să grupez câteva materiale apărute în presă în ultimul timp, dedicate zborului de acum 30 de ani.

Știință și Tehnică a realizat un interviu în 6 mai, care poate fi urmărit pe pagina Adevărul Media Center. Un interviu scris cu Dumitru Prunariu a apărut în publicația Cadran Politic, acum câteva zile. Jurnalul Național i-a dedicat o Ediție de Colecție, articolele putând fi citite de pe site-ul cotidianului. Pe Google Video am găsit un material produs se pare de TVR, ce conține imagini inedite din timpul antrenamentelor și a misiunii propriu-zise. Descărcați-l rapid, Google Video se va închide în curând. Dumitru Prunariu a apărut și în platoul emisiunii Tonomatul DP2 (TVR2), însă din păcate nu am găsit un link cu înregistrarea emisiunii.

Lista de mai sus rămâne deschisă, dacă cineva mai are linkuri către materiale similare.

Nu uitați de întrebările pe care le puteți adresa domnului Prunariu prin intermediul interviului parsec.ro

Dumitru Prunariu va fi prezent astăzi, 14 mai începând cu orele 16 la Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I din București, alături de invitații săi, Leonid Popov (colegul de zbor pe Soyuz 40), astronautul american Rusty Schweickart (Apollo 9), Franz Viehböck (Soyuz Tm-12, Soyuz TM-13, Mir) și Aleksand Aleksandrov. Cei prezenți vor putea vedea și capsula Soyuz cu care Prunariu și Popov au călătorit în spațiu în 1981. Evenimentul este organizat de revista Știință și Tehnică.

Contribuția parsec.ro la evenimentul de astăzi: un poster aniversar Soyuz 40.