Cele două lansări de ieri: Ariane 5 și ILS Proton

Rar se întâmplă să avem parte de două lansări în aceeași zi. În cursul zilei de ieri, o rachetă Ariane 5 a purtat pe orbită 2 sateliți de telecomunicații, la o oră după ce de la Baikonur un lansator Proton a dus pe orbită geostaționară un satelit Telstar.

Baza franceză de la Kourou își va extinde gama de lansatoare folosite, încă din cursul acestui an fiind capabilă să opereze zboruri ale rachetei rusești Soyuz, dar și noua rachetă europeană Vega, care va purta pe orbită primul (mini)satelit românesc, Goliath. Pentru zborul de ieri a fost folosită cea mai puternică variantă a rachetei Ariane 5, ECA (Cryogenic Evolution Type A) conținând o serie de îmbunătățiri ce o fac capabilă să plaseze până la 9.6 tone pe orbită geostaționară. ST-2 și GSAT 8 au avut împreună 8.1 tone și au fost plasați pe orbita de transfer fără nici o problemă în cursul celui de-al 202-lea zbor al unui lansator Ariane 5.

Satelitul de telecomunicații Telstar 14R a fost lansat la ora 22:15 de la Baikonur la bordul unei rachete Proton-M, al doilea zbor al unei rachete Proton după seria de eșecuri de anul trecut ce a dus la schimbarea conducerii administrative a Agenției Spațiale Ruse. Lansarea de ieri a fost al 65-lea zbor al variantei ILS Proton și al 364-lea zbor al unei rachete Proton din 1965.