Titan continuă să ne surprindă

Titan, unul din sateliții lui Saturn, continuă să ne surprindă și își asigură locul printre corpurile cerești cele mai interesante și mai atractive pentru o explorare în viitorul apropiat, chiar dacă această explorare va fi făcută cu ajutorul roboților, cel puțin în prima fază.

Aflat la 1.2 milioane de kilometri de Saturn, Titan este cel mai mare satelit natural al acestei planete și singurul satelit din sistemul solar care are o atmosferă. Și nu orice atmoferă, ci una stratificată și mai densă decât cea a Pământului, deși raza satelitului este mai mică decât jumătate din raza Pământului. La fel ca Luna noastră, Titan are mereu aceiași față îndreptată spre planeta mamă, Saturn.

Un alt aspect interesant care merită menționat în cazul lui Titan este prezența unui ciclu al metanului asemănător cu ciclul apei de pe Pământ. Astfel, datorită condițiilor de presiune și temperatură de pe Titan, știm deja că acolo există adevărate râuri și lacuri din metan lichid, metan care se evaporă, ajunge în atmoferă și de aici revine pe suprafața satelitului.

Studii recente ale datelor transmise de sonda Cassini, aflată în sistemul saturnian din 2004 relevă faptul că mișcarea lui Titan pe orbită nu corespunde modelelor precedente ale unui corp solid, de dimensiunile satelitului. Concluzia? Undeva sub suprafața lui Titan există o cantitate imensă de lichid, dar încă nu se cunosc detalii despre natura sau originea lui și nici adâncimea la care acest ocean s-ar afla sub suprafața satelitului. Dacă se ia în considerare acest lucru, modelele teoretice încep să se potrivească cu datele experimentale furnizare de sonda Cassini. Două variante sunt luate în calcul: autorii studiului tind să creadă că este vorba despre apă în stare lichidă, însă având în vedere că metanul, care este majoritar pe suprafața și în atmosfera satelitului, se descompune sub acțiunea radiației solare, s-ar putea ca prezența sa pe Titan să fie mereu reîmprospătată dintr-un rezervor subteran, caz în care lichidul de sub suprafața sa ar fi metan și nu apă.

Europa este un alt satelit, de data asta a lui Jupiter, despre care se crede că sub crusta înghețată posedă un strat apă în stare lichidă, formând un adevărat ocean subteran, existând șanse ca acesta să fi adăpostit sau să poată adăposti în continuare forme de viață. Altfel spus, dacă undeva în sistemul nostru solar mai există viață altundeva decât pe Pământ, șansele sunt destul de mari ca ea să se găsească fie pe Europa, fie pe Titan. Sperăm ca viitoare misiuni robotice pe cei doi sateliți să poată desluși cât mai multe din misterele ce înconjoară aceste corpuri.