SpaceX anunță Falcon Heavy

Elon Musk continuă să facă valuri printre pasionații explorării spațiului cosmic: după misiunea fără cusur a capsulei Dragon, prima capsulă privată care a ajuns pe orbită și care s-a întors cu bine înapoi pe Pământ, SpaceX anunță că plănuiește să construiască o nouă rachetă de mari dimensiuni, denumită Falcon Heavy. După ce au testat cu success Falcon 1 și Falcon 9, SpaceX merge mai departe și speră ca până în 2013 să poată lansa deja noua rachetă.

Falcon Heavy va putea duce pe orbită o încărcătură cu o masă dublă față de capabilitatea navetei spațiale (53 de tone față de 24), fiind întrecută doar de Saturn V, fiind astfel cea mai puterică rachetă după cea care a fost parte a programului Apollo și care a dus echipaje umane pe Lună. Falcon Heavy mai stabilește un record, cel al costurilor: o lansare va fi de 3 ori mai ieftină decât lansările curente ale rachetelor Delta IV, în timp ce masa care poate fi transportată este dublă (SpaceX estimează costurile unei lansări în jurul sumei de 100 de milioane de dolari pentru o încărcătură de 53 de tone cu destinația LEO – Low Earth Orbit).

Racheta urmează să fie propulsată de 27(!) de motoare Merlin, grupate câte nouă pe fiecare din cele două boostere plus încă nouă atașate rachetei centrale. Numărul mare de motoare contribuie la fiabilitatea rachetei, aceasta putând, teoretic, să-și ducă misiunea la bun sfârșit chiar dacă unele dintre ele cedează în timpul zborului. Combustibilul lichid poate fi transferat între boostere și corpul central, ceea ce înseamnă că după separarea acestora, racheta rămâne cu rezervorul plin pentru restul drumului spre orbită. Primele teste vor avea loc la baza aeriană de la Vandenberg (California), urmând ca rachetă să fie apoi lansată din Florida.

Simulare a zborului Falcon Heavy. Se pot observa grupurile d 3×9 motoare Merlin care vor propulsa racheta

Elon Musk a declarat că racheta respectă toate condițiile impuse de NASA pentru ca aceasta să poarte în viitor un echipaj uman. Misiuni spre Lună ar fi posibile în viitorul apropiat, însă va fi nevoie de mai mult de o lansare pentru acestea.

Dacă Musk va reuși ceea ce a declarat azi, adminstrația NASA ar trebui să-și pună serioase întrebări despre eficiența sa și despre realizările din ultimul timp, fiind evident depășită în acest domeniu de o companie privată cu fonduri și experiență net inferioare agenției spațiale americane. Și de data asta eu îl cred pe Elon Musk, pentru că a demonstrat că a că știe ce spune și nu face declarații doar de dragul PR-ului, SpaceX a devenit în scurt timp o companie care merită toată atenția noastră.