Pe scurt

Dacă Congresul SUA nu ajungea in acest weekend la un consens în ceea ce privește bugetul nord-american pentru 2011, NASA împreună cu întreg sectorul public din SUA s-ar fi trezit cu activitatile suspendate. Din cei peste 19000 de angajați ai NASA, doar 500 și-ar mai fi continuat activitațile, pentru rularea sarcinilor esentiale din cadrul agentiei. Lansarea STS-134 ar fi fost amânată pentru o perioadă indefinită, NASA TV ar fi încetat să emită, site-ul împreună cu conturile de Facebook și Twitter ale angajaților nu ar mai fi fost updatate pana la clarificarea situatiei. Din fericire nu este cazul, Congresul SUA a căzut de acord asupra bugetului și agențiile guvernamentale din SUA își vor continua activitate ca și până acum.

*

Survolul ISS efectuat de către nava Soyuz în cadrul misiunii STS-134 a fost anulat. Planificat inițial pentru STS-133, când ar fi avut ocazia unei configurații ISS cu totul speciale (datorită modulelor HTV și ATV cuplate la acel moment), survolul a fost amânat de partea rusă din motive de securitate. Se pare că din aceleași motive această activitate nu va avea loc nici în cadrul misiunii STS-134: dacă nava Soyuz nu va mai reuși re-andocarea cu ISS după manevră, ea va fi silită să se întoarcă prematur pe Pământ, cauzând probleme severe în ceea ce privește operațiunile ISS. Un survol Soayuz în timp ce o navetă spațială este andocată mai este posibil doar în timpul misiunii STS-135.

*

Solstițiu pe Marte, cea mai lungă zi din anul marțian pentru emisfera sudică, unde acum este vară.

*

Acum 52 de ani, NASA anunța primul grup de astronauți (The Original Seven), selectați inițial pentru programul Mercury: Wally Schirra, Deke Slayton, John Glenn, Scott Carpenter, Alan Shepard, Gordon Cooper, Gus Grissom. Este singurul grup care a avut reprezentanți în toate programele spațiale americane: Mercury, Gemini, Apollo (Wally Schirra), Apollo-Soyuz (Deke Slayton), STS (John Glenn).