NASA împarte navetele spațiale

STS-135 va fi ultima misiune a unei navete spațiale și este programată pentru vara acestui an. După ce Atlantis va efectua acest zbor, navetele vor fi retrase din uz și pregătite pentru a fi livrate muzeelor din Statele Unite. NASA a organizat o competiție în acest sens și Charles Bolden, administratorul agenției a anunțat ieri, 12 aprilie, destinațiile finale ale navetelor spațiale. Astfel, după aterizare Atlantis va rămâne în Florida, la Centrul Spațial Kennedy și va fi expusă publicului larg într-un complex ce urmează să fie construit.

Naveta Enterprise, care nu a zburat niciodată în spațiu, dar a fost folosită pentru teste aerodinamice înainte de lansarea navetei Columbia, va fi mutată din actuala sa locație, Muzeul Smithsonian, pentru a face loc navetei Discovery. Echipele de ingineri de la sol au început să pregătească naveta Discovery pentru viața de muzeu, după ultima sa misiune, înlăturând în prima fază toate substanțele toxice din rezervoare.

Endeavour va ajunge în Los Angeles, la California Science Center, în apropiere de locul unde toate nevetele au fost construite (Palmdale). Endeavour este singura care va ajunge pe coasta de est, Enterprise find mutată la New York, în cadrul muzeului Intrepid Sea, Air & Space.

În timp ce Houston este marele perdant, New York se plânge că a primit un prototip și nu o navetă adevărată, în condițiile în care contribuția New York-ului la programul spațial este nulă iar în Houston se află Centrul Spațial Johnson unde se antrenează astronauții și de unde are loc controlul tututor activităților NASA cu echipaj uman.

Muzeul din Seattle a început construcția unei locații dedicate unei navete spațiale, însă acesta nu a primit până la urmă nici una dintre navete (după cum probabil se aștepta toată lumea, mai puțin conducerea muzeului respectiv).

Schiță a navetei Discovery, așa cum va arăta expusă în complexul ce urmează a fi construit special pentru ea la Centrul Spațial Kennedy din Florida