Curiosity e gata de drum

Curiosity, noul rover care urmează să ajungă pe suprafața planetei Marte în cursul anului viitor, este aproape gata pentru primul său drum: Florida. Aflat în acest moment în California, în laboratoarele JPL, Curiosity este asamblat aproape în totalitate, urmând ca în mai sau iunie să fie transportat la Centrul Spațial Kennedy din Florida, unde va fi pregătit pentru drumul spre Marte. Întregul proiect costă peste 2 miliarde de dolari.

Lung de 3 metri (fără a pune la socoteală brațul și instrumentele sale) și greu de aproape o tonă, Curiosity este cel mai scump și cel mai avansat robot care va fi trimis pe suprafața unei planete. De mărimea unui mic automobil, acesta este dotat cu o sursă de energie nucleară, ceea ce înseamnă că nu va fi afectat de praful marțian ce îngreunează misiunea celorlalte rovere (Spirit și Opportunity) prin obturarea panourilor solare. Dezintegrarea unei surse radioactive (Pu-238) produce căldură, transformată apoi în electricitate prin efect Seeback. Astfel Curiosity va putea funcționa un timp îndelungat, indiferent de condițiile climatice de pe Marte, bineînțeles dacă nu va suferi alte defecțiuni neașteptate.

Roverul va avea la bord două computere identice, cu următoarea configurație: RAD750 CPU, 256 kB EEPROM, 256 MB DRAM și o memorie flash de 2GB. Acestea vor controla activitate roverului și instrumentele științifice de la bord: 3 camere, un spectrometru APXS, un gaz cromatograf, un alt spectrometru, de data asta cu quadrupol, pentru analiza atmosferei, un detector de radiații, pentru a cunoște nivelul de radiații de pe Marte, în amânunt esențial pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman, precum și alte câteva instrument cu un scop precis, care vor face probabil subiectul unui articol viitor. În general, Curiosity va studia compoziția atmosferei marțiene, compoziția solului și a rocilor întâlnite și va căuta urme de eventuale procese metabolice care ar putea indica prezența vieții pe Marte în prezent sau în trecutul Planetei Roșii.

Curiosity va ateriza pe suprafața planetei Marte într-un mod inedit: după ce o capsula în care va fi împachetat va traversa o bună parte a amtosferei, o parașută va accentua frânarea iar în ultima porțiune a drumului spre sol o serie de rachete vor reduce viteza roverului care va fi coborât din capsula sa pe suprafața planetei cu un cablu. Acesta se va desprinde apoi și capsula se va îndepărta de rover. Întreg procesul va fi automotizat și poate fi urmărit aici, într-o simulare efectuată de JPL.

2 Comments

  1. Un mic detaliu: Curiosity nu poate ateriza pe suprafata planetei Marte. In schimb, poate amartiza. :)

  2. Îmi permit să nu fiu de acord cu formularea „amartizare”. Deși știu la ce vă referiți, eu cred că „aterizare” se poate folosi și pentru alte planete. DEX dă următoarea definiție pentru aterizare: „A efectua toate operațiile necesare pentru a reveni și a se opri pe sol.” Nu spune nicăieri despre ce planetă este vorba, deci o să-mi iau libertatea să folosesc termenul aterizare pentru Pământ, Lună, Marte sau orice alt corp ceresc solid. „Aselenizare” este un cuvând frumos, romantic, dar nu înlocuiește „aterizare”, doar îi dă un sens mai bine definit. Conform definiției din DEX, formularea „aterizarea pe suprafața Lunii nu este una greșită”. În plus, ce termen ați folosi pentru Venus, Ganymede, Europa sau Pluto? E bine să fim riguroși, dar să nici nu cădem în derizoriu. Deși nu-mi vin în minte exemple, sunt sigur că mai sunt cuvinte de origine latină a căror sens a fost ulterior extins de necesități.

    Comentariul meu nu s-a vrut a fi răutăcios, încerc doar să clarificăm unele aspecte legate de limbaj :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *