Cum se stabilește ora lansării?

V-ați întrebat vreodată cum stabilește NASA ora lansării pentru navetele spațiale? Factorul principal care dictează momentul lansării îl reprezintă sincronizarea planelor orbitale ale navetei și ale țintei acesteia (de obicei ISS).

Stația Spațială Internațională se rotește în jurul Pământului și efectuează o orbită completă în jurul planetei noastre la fiecare 90 de minute, la o altitudine de aproximativ 350 km și o înclinare a planului orbital față de ecuator de 51.6 grade. Însă în timul celor 90 de minute, Pământul s-a rotit și el în jurul axei, astfel că după efectiarea unui tur complet, ISS nu va ajunge deasupra aceluiași punct, permițându-i astfel stației spațiale să survoleze în timp întreaga planetă.

ISS trece de două ori pe zi deasupra Centrului Spațial Kennedy, moment potrivit pentru o lansare. Planul orbital al navetei și cel al ISS trebuie să fie sincronizate cât mai precis, lucru ce îi oferă de obicei navetei o fereastră de 10 minute pe zi. Dincolo de acest interval de timp, naveta nu își mai poate ajusta din zbor sincronizarea planului orbital și nu va mai ajunge din urmă ISS pentru andocare, datorită cantității prea mari de combustibil ce ar trebui folosiți pentru această manevră. Cele 10 minute zilnice nu rămân fixe, ci se deplasează o dată cu trecerea timpului. De exemplu, dacă pentru ieri lansarea era programată pentru 22:47, tentativa de luni va avea loc la ora 21:33.

Mai sunt însă și alte criterii care dictează ora lansării: după incidentul care a dus la pierderea navetei Columbia, NASA a instituit o serie de măsuri de siguranță suplimentare printre care a fost inclusă și filmarea lansării navetei spațiale din mai multe unghiuri folosind camere de luat vederi, pentru a surprinde orice anomalie. Pentru ca acestea să funcționeze corespunzător, o lansare în timpul zilei este de preferat unei lansări pe timp de noapte, deși această regulă nu a fost respectată de fiecare dată.

Se ține cont și de perioadele de somn/veghe ale echipajului (care sunt modificate înainte de lansare pentru a se adapta la intervalele de lucru și odihnă de pe ISS) și de traficul și prognoza meteo din zona rampei de lansare precum și din zonele care ar putea fi folosite în cazul unei aterizări de urgență.

Un alt factor important care a cauzat prima amânare a lansării navetei Endeavour este și traficul de la bordul ISS. Regula spune că atâta timp cât o navetă spațială este andocată, nici un alt vehicul nu va andoca la ISS, pentru a nu crea tensiuni suplimentare în structura stației. Pentru că lansarea rachetei Progress a fost considerată mai importantă pentru ISS, aceasta a avut prioritate în fața navetei Endeavour, care a fost envoită să îsi amâna lansarea până când Progress ar fi andocat cu ISS, lucru ce a avut loc în timpul zilei de ieri.