Clădirea Christopher C. Kraft Jr

Începând de astăzi, Clădirea 30 din cadrul Centrului Spațial Johnson din Houston, Texas, cea care adăpostește cele trei camere de comandă pentru misiunile spațiale cu echipaj uman ale NASA, va purta numele lui Christopher C. Kraft Jr.

Chris Kraft în timpul discursului dedicat botezării Clădirii 30 de la JSC cu numele său

Chris Kraft a fost primul coordonator al zborurilor NASA cu echipaj uman, participând activ la misiunile Mercury, Gemini și Apollo fiind cel care practic a înființat și definit această meserie.

În 1958 Chris Craft s-a alăturat Space Task Group din cadrul noi create NASA pentru a proiecta primele misiuni din cadrul programului Mercury. Misiunea sa a fost formulată foarte simplu: să pună un american pe orbită. Kraft a relatat recent că i s-a sugerat în acea vreme că ar fi o idee bună ca astronautul să ajungă în viață înapoi pe Pământ.

Kraft și-a construit echipa din centrul de comandă și a contribuit la construirea centrului de la Houston (inițial coordonarea zborurilor se făcea din Florida). Ulterior a predat ștafeta altora mai tineri (printre care și Gene Krantz, cel care a coordonat prima aselenizare – Apollo 11 – și momentele critice din cadrul misiunii Apollo 13), ocupând o serie de funcții manageriale din cadrul Centrului Spațial Houston, însă experiența sa era a fost un factor decisiv în succesful misiunilor spațiale americane din anii 60-70.

Gary Coen, Howard Tindall, Chris Kraft (centru) și Sigurd Sjoberg în camera de comandă din cadrul JSC, încercând să rezolve o problemă apărută la modulul care a transportat echipajul spre stația orbitală Skylab 3.