Anul chinezesc

China a lansat în 9 aprilie, de la centrul spațial Xi Chang, prima rachetă din 2011 (Chang Zheng 3A) purtând pe orbită un satelit BeiDou-2 din ceea ce se dorește a fi o nouă constelație de sateliți dedicați unui sistem de navigație complementar sistemului american GSP sau celui rusesc GLONASS. În primă fază sistemul CNSS (Compass Navigation Satellite System) va fi funcțional doar pe teritoriul Chinei, urmând să fie extins la întreg globul pământesc și va fi similar cu sistemele deja existente: precizie de 10 metri în localizare, 0.2 m/s pentru viteză și 50 ns pentru acuratețe temporală pentru aplicațiile civile, armata chineză având acces la precizie superioară.

Nu mai puțin de 20 de lansări sunt programate pentru 2011 de către China. Lansatorul CZ-3A este unul în trei trepte cu combustibil lichid, fiind capabil de lansări pentru GTO (2.6 tone), LEO sau orbite polare, precum și pentru misiuni care necesită lansări multiple. CZ-3A beneficiază de un procentaj perfect: 100% lansări reușite din 1994 până în prezent.

Centrul spațial de la Xi Chang este plasat în provincia Sichuan și are în dotare două rampe de lansare spre care rachetele sunt transportate folosind o șină de cale ferată (la fel ca în cazul centrului de la Baikonur). Centrul de comandă se șapte kilometri de rampele de lansare. 2011 este un an ambițios pentru programul spațial chinezesc: la mijlocul acestuia ar trebui să asistăm la lansarea unei noi stații spațiale, TianGong-1. Imediat după această lansare, capsula Shenzhou-8 va încerca un rendezvous orbital și o tentativă de cuplare automată cu Tian-Gong-1. Dacă totul decurge conform planului, zboruri cu echipaj uman vor urma în 2012 la bordul capsulelor Shenzhou-9 și Shenzhou-10 urmând să se afle câte doi sau trei taikonauți, primii pași spre un laborator orbital chinezesc până în 2020.

Lansarea rachetei Chang Zheng 3A de la Centrul Spațial Xi Chang, purtând pe orbită satelitul BeiDou-2. Obișnuiți-vă cu aceste denumiri, China dorește să aibă încă 19 lansări ale acestei rachete în 2011, din care două dedicate unei noi stații spațiale.