Ultima zi pentru Stardust

Mâine la ora 01:00 ora României sonda Stardust va efectua ultimele manevre controlate, pregătindu-se pentru scoaterea sa definitivă din uz. Sonda își va îndrepta antena principală spre Pământ pentru a primi ultimele ordine: arderea completă a combustibilului de la bord și oprirea radioemițătorului, încetând astfel orice comunicare viitoare cu Pământul.

De la lansarea din 1999, Stardust a efectuat nu mai puțin de 40 de manevre de zbor, motoarele fiind activate de nu mai puțin de 2 milioane de ori în tot acest timp (motorul principal împreună cu sistemul de control al sondei). Manevra de mâine va fi folosită pentru a arde întregul combustibil rămas și pentru a informa inginerii de la sol despre cantitatea exactă de combustibil pe care Stardust o mai avea la bord. Acest lucru va duce la îmbunătățirea modelelor pentru estimarea mai precisă a consumului de combustibil pentru viitoarele sonde, asta din cauză că în prezent nu există valve foarte exacte care să poată oferi informații precise despre nivelul de combustibil de la bordul unei sonde, inginerii folosind date estimative din cadrul misiunilor trecute.

Lansată în 1999, Stardust a trecut pe lângă asteroidul Annefrank, a survolat cometa Wild 2, colectând fire de praf din vecinătatea acesteia pe care le-a trimis pe Pământ, apoi sonda a fost trimisă pentru o întâlnire cu cometa Tempel 1, într-o misiune improvizată, dar de un real succes. În total a parcurs nu mai puțin de 1.04 miliarde de kilometri prin spațiu iar în acest moment Stardust se află la o distanță de 312 milioane de kilometri de casă. După ce își va îndrepta antena principală spre Pământ, ea va transmite în timp real date telemetrice cu privire la procedura de golire a rezervoarelor, procedură ce va dura maxim 10 minute.

Fără combustibil, sonda nu mai poate să se rotească în jurul axei proprii, astfel că panourile solare nu vor mai fi îndreptate spre Soare. Este de așteptat ca bateriile de la bord să se descarce astfel în câteva ore. Ultima comandă va fi cea care va închide orice emițător radio, pentru ca acesta să nu interfereze în vreun fel cu alte sonde din viitor, care s-ar afla în vecinătatea lui Stardust. Inginerii de la JPL au calculat parametrii ultimei corecții a traiectoriei astfel încât Stardust să nu se apropie în viitor la o distanță mai mică de 3 milioane kilometri de Pământ sau 15 de milioane de kilometri de Marte.

Stardust nu și-a încheiat cu succes doar misiunea principală (care a adus pe Pământ primele fire de praf din preajma unei comete), dar a efectuat și o misiunea improvizată de rendezvous cu cometa Tempel 1, pentru a profita la maxim de instrumentele de la bord și de relativă apropiere de orbita acesteia. După 12 ani și peste un miliard de kilometri parcurși în numele științei, Stardust își ia în câteva ore rămas bun.