STS-133 Discovery FD6

Andocarea de sâmbătă a navetei Discovery a fost efectuată cu succes, conform orarului prestabilit. Singura problemă minoră întâmpinată a fost nealinierea perfectă a sistemelor navetei și a stației spațiale, datorită probabil configurației mai puțin obișnuite a ISS din această perioadă. În timpul operațiunilor de andocare, ISS este pentru câteva minute în derivă (free drift ar fi un termen mai potrivit), adică sistemul de poziționare este dezactivat, pentru a nu induce tensiuni nedorite în structura Stației Spațiale și a nu avaria sistemul de andocare. După andocare și captarea navetei, sistemul de poziționare revine la normal. Sâmbătă acesta a revenit mai târziu cu câteva zeci de minute decât fusese plănuit, din cauza forțelor exercitate de cele două capsule suplimentare prezente pe ISS (ATV și HTV).

În timpul primei activități extravehiculare de ieri, brațul robotic folosit pentru poziționarea lui Steve Bowen a suferit o defecțiune și astronautul a rămas câteva minute blocat pe braţ,  fiind atașat de capătul acestuia. Sistemul de backup a fost pus în funcțiune ulterior și totul a decurs conform planului.

Același braț robotic va fi ghidat astăzi din interiorul ISS pentru a muta modulul Leonardo din cala navetei Discovery pe Stația Spațială. Modulul va fi cuplat folosind un port al modului american Unity. Leonardo este folosit de către navetele spațiale ca modul presurizat pentru a duce provizii pe ISS și deșeuri înapoi pe Pământ, însă de data aceasta va rămâne permanent cuplat cu ISS, pentru mări spațiul util al stației, fiind folosit ca spațiu de depozitare al proviziilor pentru echipajul curent și cele viitoare.

Naveta Discovery andocată cu ISS în cadrul misiunii STS-133. În cala navetei se poate observa modulul Leonardo iar în prim-plan brațul robotic al Stației Spațiale.

Operațiunile de fotografiere a stației de către o capsulă Soyuz nu vor fi efectuate, din pricina temerilor legate de securitatea echipajului. Singura capsulă care ar fi putut fi folosită pentru așa ceva, TMA-01M, este un Soyuz de ultimă generație, insuficient testată. În timpul operațiunilor de andocare, unul din sistemele digitale noi nu au funcționat așa cum era de așteptat. Cum operațiunile de fotografiere impuneau desprinderea capsulei de stație, dacă în timpul re-andocării capsula ar fi avut probleme, aceasta trebuia să aterizeze de urgență cu câteva luni înainte de data planificată, punând în pericol echipajul și viitorul echipaj de la bordul ISS, care ar fi trebuit să se descurce cu un personal redus până la următoarea lansare programată. Operațiunea de fotografiere ar fi surprins ISS într-o configurație unică (Discovery, Soyuz, Progress, ATV, HTV) și ar fi avut și un rol practic: verificarea integrității stației din unghiuri inaccesibile altfel, plus antrenarea echipajului pentru astfel de operațiuni ce vor trebui efectuate de către capsulele Soyuz după retragerea navetei spațiale. Oricum, Discovery va efectua aceste fotografii înainte de întoarcerea acasă, sarcină inclusă în planul de zbor al ultimelor misiuni, însă din cadru va lipsi chiar naveta.

Echipajul Discovery a fost informat că misiunea STS-133 a fost extinsă cu încă o zi, aterizarea fiind programată pentru 8 martie.