MESSENGER, aproape de Mercur

După mai multe ture date prin Sistemul Solar, sonda MESSENGER, construită de NASA, va intra mâine în sfârșit pe orbita planetei Mercur. Dotată cu șapte instrumente științifice și protejată de condițiile vitrege din vecinătatea Soarelui, MESSENGER va deveni prima sondă care va orbita cea mai apropiată planetă de Soare, Mercur. Aceasta poartă cu ea pe orbita celei mai apropiate planete de Soare un sistem cu două camere CCD pentru imagini, cinci spectrometre (pentru studiul atmosferei și al suprafeței, a magnetosferei, spectrometre gama, cu neutroni și, respectiv, cu raze X), un magnetometru pentru măsurarea câmpului magnetic, un altimetru cu laser (pentru cartografie) și un instrument pentru măsurarea câmpului gravitațional al planetei Mercur și starea miezului planetei.

Cum Mercur era în mitologia romană zeul mesager, MESSENGER este un joc de cuvinte, numele sondei provenind de la denumirea MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging.

Lansată în 2004, sonda și-a ajustat până astăzi traiectoria pentru o inserție pe orbita planetei Mercur. Deși aceasta nu este forte departe de Pământ (comparativ cu planetele de dincolo de centura de asteroizi), MESSENGER a avut nevoie de manevre complicate pentru orbitarea finală a planetei, pentru a negocia imensa atracție gravitațională a Soarelui, aflat în prezent la doar 50 de milioane de kilometri de sondă. În drumul său de pe Pământ până la Mercur, sonda s-a ridicat la înălțimea așteptărilor numelui pe care îl poartă și a survolat de două ori Pământul, de două ori Venus și de trei ori planeta Mercur, înainte de inserția orbitală finală. Este prima sondă care trimite date din apropierea lui Mercur după Mariner 10, de acum 30 de ani.

Orbita lui MESSENGER în jurul lui Mercur va avea o perioadă de 12 ore și altitudinea sondei va fi de aproximativ 200 de kilometri de suprafața planetei.

Ultimele manevre ale sondei înainte de inserția orbitală vor consta în activarea propulsorului principal în sensul deplasării, timp de 14 minute, urmând ca un alt motor să fie pus în funcțiune pentru încă un minut (reglajul fin al traiectoriei), reducând astfel viteza sondei la 862 de metri pe secundă și consumând 31% din cantitatea de combustibil cu care MESSENGER a fost lansată în 2004. La bord vor mai rămâne mai puțin de 9.5% din cantitatea inițială de combustibil, mai mult decât suficient pentru viitoarele corecții orbitale.

Să sperăm că totul va merge bine pentru MESSENGER, Agenția Spațială Japoneză (JAXA) a ratat intrarea sondei sale Akatsuki pe orbita planetei Venus, anul trecut, când motorul responsabil de ultimele manevre critice nu a funcționat corespunzător.

Detalii despre MESSENGER pot fi găsite pe pagina principală a misiunii sau pe secțiunea dedicată acesteia de pe site-ul NASA.