Endeavour pe rampa de lansare

După ce Discovery a încheiat cu succes misiunea STS-133 după un parcurs aproape perfect, naveta Endeavour a ajuns pe rampa de lansare, fiind transportată în cursul zilei de astăzi din VAB (Vehicle Assembly Building).

Naveta spațială Endeavour, în ultimul său drum pe platforma mobilă, de la VAB spre rampa de lansare 39A.

Endeavour va duce în cadrul misiunii STS-134 provizii pe Stația Spațială Internațională, dar și un spectrometru de masă performant, AMS-02 (Alpha Magnetic Spectrometer) cu care cercetătorii speră ca în anii următori să poate afla mai multe răspunsuri legate de originea universului și de soarta antimateriei. Montat în afara Stației Spațiale, spectrometrul va capta particule înainte ca acestea să interacționeze cu atmosfera Pământului, efectuând astfel experimente imposibil de reprodus în laboratoarele de la sol. AMS-01 a fost un spectrometru similar, fiind folosit în 1998 în cadrul misiunii STS-91, la bordul navetei Discovery.

Programată inițial ca ultima misiunea a unei navetei spațiale, se pare că totuși Atlantis va zbura pentru ultima dată, în vara acestui an, deși conducerea NASA nu a dat încă undă verde acestei misiuni (STS-135). Atlantis este oricum pregătită pentru zbor, în cazul în care trebuie să salveze echipajul navetei Endeavour, dacă situația va impune acest lucru. Pentru că șansele unei astfel de misiuni de urgență sunt foarte mici (dacă ar avea loc, ar fi o premieră), este foarte probabil ca după întoarcerea în siguranță a navetei Endeavour, Atlantis să mai efectueze un ultim zbor, devenind ultima navetă spațială (americană) ce va zbura în spațiu.

Lansarea Endeavour în cadrul misiunii STS-134 este plănuită pentru 19 aprilie 2011.