Despărțirea de Kounotori

După 2 luni în spațiu și după ce a transportat pe ISS aproximativ 6 tone de echipamente științifice, resurse de hrană și piese de schimb, luni modulul japonez HTV-2 Kounotori s-a desprins de Stația Spațială Internațională, pregătindu-se pentru reintrarea în atmosferă și dezintegrarea sa deasupra Pacificului.

Cuplat de modulul Harmony al SUA, Kounotori a fost relocat de două ori, folosind brațul robotic al ISS, pentru a face loc navetei Discovery care a andocat înre timp cu ISS (STS-133), fiind mutat de la portul Nadir al modului Harmony la Zenith și apoi din nou la Nadir.

Discovery a adus cu ea un modul (Leonardo) care a fost montat permanent pe ISS, plin cu echipamenete și provizii, iar Kounotori a fost folosit pentru depozitarea deșerilor provenite de la despachetarea diverselor subsisteme prezente pe Leonardo. În final, HTV-2 a fost unplut până la refuz cu deșeuri de pe ISS, 85% din acestea reprezentând spumă folosită pentru împachetarea echipamentelor de pe Leonardo. Din acest motiv (masa relativ mică a spumei în comparație cu volumul său) centrul de greutate al modulului nu a fost deplasat semnificativ iar motoarele de la bord au putut face. Centrul de comandă al JAXA, deși afectat de cutremurul care a lovit de curând Japonia, a putut controla manevrele modulului și a dus la sfârșit misiunea acestuia.

Kounotori a fost dotat cu un sistem asemănător cutiilor negre din avioane (denumit Re-Entry Breakup Recorder – REBR) care a continuat să trasmită date în timp ce modulul se dezintegra în atmosferă.

HTV-3 este programat pentru a fi lansat spre ISS în ianuarie 2012.

Modulul japonez Kounotori (HTV-2) andocat de ISS (Harmony).