One last time, reaching for the stars

Cine ar fi crezut că lansările unei navete spațiale pot fi atât de spectaculoase? Dincolo de spectacolul oferit de explozia motoarelor și propulsarea a peste 10 tone pe orbita Pământului, lansarea de ieri a navetei Discovery va intra probabil în cărțile de istorie ale zborurilor spațiale.

Capricioasă încă de la început, Discovery s-a lăsat cu greu lansată încă din prima  sa misiune. Programată inițial pentru data de 25 iunie 1984, misiunea s-a amânat cu o zi. Discovery a dat emoții tuturor când o defecțiune a unuia dintre motoarele sale principale a cauzat o amânare în ultimul moment și a declanșat un mic incendiu pe rampă, astfel încât primul zbor a avut loc în data de 30 august 1984.

Ultimul zbor, misiunea STS-133 trebuia să aibă loc în noiembrie anul trecut. O serie de probleme tehnice au amânat din nou lansarea: scurgeri de hidrogen din rezervorul principal, apoi descoperirea unor crăpături în structura acestuia. Naveta a trebuit retrasă de pe rampa de lansare pentru investigații suplimentare.

Ieri, 24 februarie, Discovery era din nou gata de lansare. Primele emoții ni le-a dat echipa care a închis sasul navetei și care a dislocat o plăcuță ceramică. Cum Mike Leinbach, șeful echipei din camera de comandă din Florida, este mereu calm, a fost greu de dedus din discuțiile transmise live pe NASA TV dacă problema este una serioasă sau nu. Din fericire, a fost suficient de minoră pentru a fi remediată la timp. Următorul motiv de îngrijorare a fost un senzor de temperatură, care indica o valoare mai mare decât cea normală. Inginerii de la fața locului au conchis că era din cauza faptului că Soarele bătea exact pe acel senzor. De îndată ce a revenit în umbră, valoarea sa a coborât la nivelul normal.

Cu 30 de minute înainte de lansare, mie mi-a căzut conexiunea la net. Și m-a ținut în suspans cam cinci minute, are au trecut infernal de greu.

Forumul de specialitate NASASpaceFlight.com a înregistrat ieri un record de 3029 de utilizatori conectați simultan, în timp ce stream-ul HD al NASA TV de pe UStream a depășit la un moment dat 40000 de vizionări simultane, asta fără a contoriza stream-ul oficial al agenției.

Totul părea în regulă în jurul orei 23:30 ora României, cerul era senin, nu au fost raportate alte probleme tehnice, rezervorul altădată buclucaș era plin și fără scurgeri, ne aștepta o numărătoare inversă liniștită. Mulțimea de oameni venită de pe tot cuprinsul Americii pe coasta statului Florida se aștepta la o lansare fără evenimente. Însă cu aproximativ 15 minute înainte de T-0, RSO (Range Safety Officer) a anunțat o problemă cu computerul de acolo. Toată lumea a devenit agitată, dar nu și Mike Leinbach, care a cerut o pauză neprevăzută în numărătoare inversă de 5 minute, pentru a clarifica situația. După atâtea probleme, amânarea lansării din cauza unui BSOD ar fi fost prea mult. Fereastra de lansare se apropia de final și deși defecțiunea de la stația RSO nu se remediase, unda verde a venit până la urmă. Vestea bună s-a propagat rapid prin ierarhia dintre Florida și Houston, ofițerii responsabili dând pe rând undă verde, Mike Leinbach repornind numărătoarea inversă, cu aceeași calmitate în voce cu care ne-a obișnuit deja. Dacă o făcea cu 2 secunde mai târziu, Discovery rata fereastra de ieri și ar mai fi trebuit să aștepte cel puțin încă 24 de ore pentru o nouă oportunitate.

Motoarele principale au pornit în sfârșit, urmate de rachetele cu combustibil solid atașate de rezervorul extern și naveta s-a ridicat cu greu pentru ultima dată de pe o rampă de lansare, pornind în urmărirea Stației Spațiale Internaționale. A trecut cu bine prin zona presiune aerodinamică maximă, și-a încordat motoarele la maxim, survolând pentru ultima dată coasta Floridei.

One last time, reaching for the stars.