Viitorul sondei Akatsuki

După ce sonda japoneză Akatsuki a ratat inserția pe orbita lui Venus din pricina unei valve defecte, în prezent se discută două variante pentru folosirea sondei în viitor, având în vedere că în afară de defecțiunea motorului principal, restul sistemelor de la bordul sondei funcționează normal.

Inginerii japonezi studiază posibilitatea alterării orbitei lui Akatsuki pentru interceptarea a doi asteroizi care se află în vecinătatea lui Venus. Dacă asteroizii dintre Marte și Jupiter au mai fost analizați, nici  o sondă nu a ajuns să survoleze asteroizi mai apropiați de Soare, aflați în vecinătatea planetei Venus. Survolul acestora ar aduce noi date prețioase despre formarea acestora și despre evoluția sistemului nostru solar. Având în vedere că motorul lui Akatsuki mai funcționează doar la 70% din puterea nominală inițială, combustibilul s-ar putea să nu mai fie suficient pentru o nouă încercare de orbitare a planetei Venus în 2016. În plus, până atunci, majoritatea instrumentelor de la bord vor depăși perioada pentru care au fost proiectate, ceea ce înseamnă că în 2016, chiar dacă s-ar plasa pe o orbită corectă în jurul destinației sale inițiale, Akatskuki nu ar mai putea analiza planeta vecină așa cum se plănuise inițial.

O altă variantă luată în considerare pentru Akatsuki este executarea impulsuri scurte folosind motorul avariat pentru a frâna gradual sonda, permițându-i astfel o inserție orbitală în 2015, cu un an mai devreme decât a fost prevăzut inițial.

În ambele cazuri se caută maximizarea potențialului științific oferit de instrumentele perfect funcționale de la bord. Probabil în lunile următoare se va lua o decizie cu privirea la viitorul nefericitei sonde japoneze.