Interiorul Lunii

Seismografele lăsate de echipajele Apollo pe suprafața Lunii acum 30 de ani continuă să fie de folos celor implicați în studiul compoziției satelitului nostru natural.

O echipă de cercetători de la Centrul Marshall (din cadrul NASA), Huntsville (Alabama) a publicat recent în Science un studiu realizat după datele primite de la cele cinci seismografe aflate pe Lună, în prima jumătate a anilor ’70, date despre mișcarea suprafeței satelitului. Calculatoarele din acei ani erau prea rudimentare pentru a putea prelucra aceste date. În ultimii ani, datele au fost reanalizate folosind tehnici analitice moderne și computere mult mai rapide.

La fel ca și în cazul Pământului, suprafața Lunii este uneori zguduită de cutremure. Acestea crează unde care se propagă și se reflectă în profunzimea Lunii iar analizarea acestora poate livra detalii despre structura Lunii. Echipa de cercetători condusă de Renne Webber crede că nucleul Lunii, care are o vechime de 4.5 miliarde de ani, este format din fier lichid, similar cu nucleul planetei noastre. Raza porțiunii lichide a nucleului lunar ar fi, după ultimele estimări, de 330 kilometri (estimările anterioare ofereau valoarea de 365 kilometri, valoare care nu este semnificativ diferită, dacă ținem cont de incertitudinile acestor măsurători). In interiorul acestei formatiuni s-ar gasi un miez solid cu raza de 240 km, la fel ca un cazul Pamantului.

Noile (vechile?) date vor fi de folos studiilor formării și evoluției sistemului nostru solar, lărgind în același timp orizontul cunoștințelor noastre despre Lună.