Experiment românesc pe ISS

În ultimul său zbor, naveta spațială Discovery va duce pe Stația Spațială Internațională un pachet pregătit în România. Este vorba despre experimentul Creșterea și Supraviețuirea Fungilor Colorați în Spațiu (CFA-A), realizat de către Dumitru Hasegan (Institutul de Științe Spațiale, București). După lansarea misiunii STS-133 și transferul pachetului pe ISS, experimentul va urmări dezvoltarea unor specii de ciuperci în condiții speciale de microgravitație și radiații cosmice. Speciile alese sunt responsabile pentru degradarea materialelor organice și ar reprezenta o reală problemă la bordul vehiculelor spațiale în cazul unor zboruri cosmice de lungă durată. Efectele nedorite ale acestor  ciuperci au fost observate și pe Stația Spațială Internațională.

Efectele negative ale ciupercilor asupra echipamentelor folosite în zborurile cosmice de durată, investigate printr-un experiment românesc pe ISS.
(Imagine: NASA)

Informații suplimentare despre experiment vor fi prezentate pe parsec.ro după lansarea navetei Discovery, în prezent plănuită pentru 24 februarie 2011. Până atunci, cei interesați pot consulta pagina NASA dedicată experimentului.

Va fi prima și ultima misiune a unei navete spațiale americane care duce în spațiu un experiment realizat în România, deși domnul Hasegan nu este străin de experimente desfășurate pe orbită, participând în trecut la experimente desfășurate pe sateliții COSMOS sau pe stațiile orbitale sovietice Salyut 6, Salyut 7 sau MIR.