Despre Gabrielle Giffords

Gabrielle Giffords (40 de ani), membră a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA din partea Partidului Democrat din 2006 (Arizona), a fost împușcată în cursul zilei de astăzi de către un cetățean care a deschis focul în apropierea locului unde Giffords prezida o întâlnire publică cu cetățenii din orașul Tucson (Arizona). Mai multe persoane din staff-ul său au fost omorâte sau rănite, ea fiind transportată de urgență la un spital din apropiere. Unele agenții de presă au declarat inițial că Giffords a decedat, revenind ulterior și precizând că acesta este în viață și  supusă unor intervenții chirugicale, fiind împușcată în cap.

Gabrielle Giffords și Mark Kelley

Gabrielle Giffords este căsătorită din noiembrie 2007 cu Mark Kelly, astronaut NASA, comandantul viitoarei misiuni a navetei spațiale Endeavour, STS-134, planificată pentru lansare nu mai devreme de 1 aprilie 2010. Această misiune va fi ultimul zbor al navetei Endeavour și probabil penultimul zbor al unei navete din cadrul flotei NASA (dacă nu chiar ultimul). Fratele geamăn a lui Mark Kelly, Scott Kelly, este de asemenea astronaut și se află în acest moment pe orbită, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) fiind comandantul Expediției 26 din care mai fac parte rușii Oleg Skripochka, Alexander Kaleri, Dmitry Kondratyev, italianul Paolo Nespoli și americanca Catherine Coleman. Scott și Mark Kellys-ar fi întâlnit la bordul ISS cu ocazia misiunii STS-134, însă problemele navetei Discovery a dus la decalarea lansării navetei Endeavour, Scott urmând să ajungă pe Pământ cu o capsulă Soyuz înainte ca fratele său geamăn să andocheze cu ISS. Cei doi frați gemeni pot fi urmăriți și pe Twitter: @StationCDRKelly (Scott Kelly) și @ShuttleCDRKelly (Mark Kelly) împreună cu Gabrielle Giffords (@Rep_Giffords)

Gabrielle Giffords este membră în Comisia pentru Știință, Spațiu și Tehnologie din cadrul Camerei Reprezentanților și în cursul anului trecut s-a împotrivit deciziei președintelui Obama de a anula Proiectul Constellation, fiind printre puținii membrii ai Partidului Democrat care nu au susținut decizia Casei Albe cu privire la viitorul NASA.

Declarația administratorului NASA, Charles Bolden, cu privire la evenimentele de astăzi din Tucson, Arizona, poate fi citită aici.