Telescopul Fermi și radiațiile gama

Telescopul spațial Fermi a detectat o formațiune extrem de interesantă, formată din doi lobi de radiație gama, perpendiculari pe planul galaxiei noastre, în centrul acesteia. Aceștia sunt imenși chiar și pentru astronomii obișnuiți cu structurile și distanțele de mii și zeci de mii de ani lumină, lobii având în înălțime de 25000 ani lumină fiecare și o vârstă de doar câteva milioane de ani, în condițiile în care diametrul Căii Lactee este de aproximativ 100000 de ani lumină. Cercetătorii au fost luați prin surprindere și nu pot explica încă pe deplin acest fenomen.

Simularea formei și poziției celor doi lobi de raze game descoperiți în galaxia noastră de către telescopul Fermi

Una dintre ipotezele luate în considerare pentru originea acestei radiații gama este o eliberare rapidă de energie care ar putea proveni de la o gaură neagră super masivă din centrul galaxiei noastre. De obicei aceste găuri negre creează și jeturi cauzate de materia care alimentează o gaură neagră, observate la alte galaxii, dar neobservate în cazul galaxiei noastre. Este posibil că o astfel de eliberare de materie să fi avut loc în trecut iar radiațiile gama de astăzi să fie doar rămășițe ale acelui eveniment. Tot așa de bine, aceste radiații în formă de lobi cu marginile bine definite ar putea fi rezultatul unui proces de formare a unui cluster masiv de stele care ar fi avut loc acum câteva milioane de ani în centrul galaxiei noastre și care ar putea fi sursa acestor radiații. Forma acestor lobi îi face pe cercetători să afirme că oricare ar fi sursa lor, aceasta a fost una extrem de violentă.

Telescopul spațial Fermi a fost lansat în 2008 la bordul unei rachete Delta II cu misiunea de a cartografia cerul în domeniul spectral al razelor gama, cele mai energetice forme ale fotonilor. Aflat la 500 de kilometri de Pământ, telescopul baleiază întreaga boltă cerească la fiecare trei ore, creând cu fiecare expunere o hartă tot mai precisă a emisiilor de raze gama din universul observabil.