Soyuz TMA-19 a aterizat

Capsula Soyuz TMA-19 a aterizat în dimineața zilei de azi în stepa din Kazakhstan, avându-i la bord pe Douglas Wheelock, Shannon Walker și Fyodor Yurchikhin.

Revenirea pe Pământ a celor trei astronauți, membri ai Expediției 24/25, a fost devansată cu câteva zile pentru a nu perturba spațiul aerian al Kazakhstanului, care va găzdui o importantă întâlnire la nivel înalt.

Soyuz TMA-19 s-a separat de modulul Rassvet al Stației Spațiale Internaționale la ora 01:23 GMT și a atins solul la ora 04:46 GMT cu o viteză de 10 m/s, după ce a fost încetinită cu ajutorul parașutelor iar la câteva secunde înainte de aterizare, șase rachete au fost pornite automat pentru a încetini rapid capsula înainte de impactul cu solul.

Capsula Soyuz TMA-19 în momentul aterizării

Cei trei membri ai echipajului și-au început misiunea o dată cu lansarea la bordului aceleiași capsule, în data de 15 iunie 2010. La bordul ISS, împreună cu ceilalți colegi prezenți pe orbită, au efectuat 120 de experimente din domeniul biologiei, medical, micro-gravitație, știința materialelor, etc.

Un nou echipaj va porni spre ISS în data de 15 decembrie 2010, echipaj format din Catherine Coleman (NASA), Dmitry Kondratyev (Roscosmos) și Paolo Nespoli (ESA). În acest moment, la bordul ISS se mai află trei astronauți: Scott Kelly, Alexander Kaleri și Oleg Skripochka.