Rusia va curăța gunoiul spațial

Rusia a anunțat că va cheltui aproximativ 2 miliarde de dolari în următorii ani pentru curățarea orbitei Pământului de resturile de rachete și sateliți nefuncționali care poluează imediata noastră vecinătate cosmică și care reprezintă un real pericol pentru misiunile spațiale curente și viitoare.

În prezent în jurul Pământului orbitează peste 20 000 de obiecte care sunt clasificate drept „space junk„. NORAD monitorizează toate aceste obiecte și în cazul în care unul dintre ele reprezintă un risc pentru Stația Spațială Internațională, va recomanda modificarea parametrilor orbitali ai acesteia pentru evitarea unei potențiale coliziuni care ar putea avea urmări catastrofale. Pentru populația de pe Pământ, aceste obiecte nu sunt periculoase, masele în general mici ale acestora urmând să ducă la incinerarea lor în atmosferă, în momentul în care frecarea cu aceasta va deveni semnificativă. Însă ciocnirea de anul trecut dintre un satelit Iridium și un satelit rusesc nefuncțional a ridicat un semnal de alarmă cu privire la nivelul ridicat de poluare existent pe orbită.

Simulare a obiectelor aflate pe orbită: cele din exterior sunt pe orbite geostaționare, în timp ce nucleul din jurul Pământului reprezintă obiectele aflate pe LEO (low Earth orbit)

Planul Rusiei este de a construi în următorii 10 ani un vehicul care să intercepteze aceste resturi orbitale. Lansat de racheta rusească Energia cândva între 2020-2023, acesta va avea o sursă radioactivă de energie și o viață estimată la 15 ani.

În aceeași idee, compania Energia care produce pentru agenția spațială Rusă (Roscosmos) racheta cu același nume, lucrează și la un interceptor pentru obiectele periculoase care ar putea să se îndrepte spre Pământ (comete, meteoriți, asteroizi).