Robonaut 2

Robonaut 2 este un robot antropomorf construit la Centrul Spațial Johnson din Houston de către NASA împreună cu General Motors. Dotat cu brațe asemănătoare cu ale omului, un trunchi și un cap, Robonaut 2 (R2) va fi transportat pe Stația Spațială Internațională de către navea Discovery în cadrul misiunii STS-133. Găzduit în modulul Leonardo, R2 va fi activat peste câteva luni și va fi testat inițial în interiorul Stației Spațiale Internaționale, în modulul Destinty. NASA nu plănuiește să-l readucă pe R2 înapoi pe Pământ.

Robonaut 2, în curând la bordul ISS

Capul are montate în interior cinci camere: patru video (2 curente pentru vizibilitate stereo), două auxiliare și una în infraroșu. Brațele sunt mobile iar mâinile lui R2 au degete, putând astfel îndeplini orice sarcină pe care în mod normal ar trebui să o execute un om. Inițial va fi poziționat pe un piedestal în interiorul ISS, unde va fi testat, R2 putând fi controlat atât din interiorul stației cât și de pe Pământ. În viitor, acesta va fi dotat cu un picior pentru a se putea deplasa în interior iar în viitor va fi folosit pentru misiuni extravehiculare repetitive sau periculoase pentru un echipaj uman. Un alt avantaj este faptul ca R2 este autonom, astfel că poate părăsi ISS fără să fie conectat fizic la o sursă de energiei. În plus, spre deosebire de modelul precedent, R2 nu are nevoie de control permanent din partea echipajului. Primele sarcini ar putea fi operațiuni de rutină (schimbarea filtrelor de aer, de pildă) sau, în viitor, operațiuni mai complexe: reparații ale ISS, inspecții exterioare, etc.

Planurile pentru viitor includ un Robonaut dotat cu roți (Centaur 2) care ar putea explora suprafața Lunii sau a planetei Marte. Un astfel de prototip este în prezent testat de către NASA în deșertul din Arizona.

Centaur 2, un Robonaut 2 cu roți, testat în deșertul din Arizona

În prezent, Robonaut 2 are 150 de kilograme, peste 350 de senzori și 38 de procesoare PowerPC situate în trunchi, întru-cât capul său este plin de camere video. Putem spune, mai în glumă, mai în serios, că robotul de la bordul ISS gândește cu stomacul. Gâtul are 3 grade de libertate, permițându-i să privească în sus, jos, stânga sau dreapta. Mâinile sale au 12 grade de liberate: 4 pentru degetul mare, 3 pentru degetul mijlociu și arătător și câte unul pentru inelar și degetul mic. Brațele au 7 grade de libertate. Detalii tehnice despre Robonaut pot fi citite în acest articol.

Pentru a noutăți despre acțiunile sale, R2 are chiar și un cont de twitter.